Vándorboy

Irán járatlan útjain - nomádoktól a sivatagig

Korábban Afganisztán, Csád, Niger-Burkina Fasso, Omán-Kuwait, Szomáliföld, témákról vetítettem a fesztiválon, most valami könnyebb helyre kalauzollak el titeket.

Irán járatlan útjain

Irán az egyik kedvenc országom, ahol, ha az utcán leszólítanak egy teára vagy ebédre invitálva, országunkról nem a kerítés jut eszükbe először, hanem „Bela Tar”, Ildikó Enyedi, vagy az 56-os forradalom. S amikor Kurdisztánban kanapészörfös vendéglátom megtudta honnan jövök, kibányászott egy Bartók-kazettát. Ez az az ország amely nem csak perzsákból áll, hanem rengeteg nép közös élettere.

Én Irán perifériáiba kalauzollak el titeket, oda ahova a turisták 98%-a nem jut el, mert nem tudják, hogy a Kashan-Esfahan-Yazd-Shiraz arany háromszögön túl is vannak különleges helyek. Loresztán, Huzesztán, Beludzsisztán, Horászán, Kurdisztán, Kelet-Azerbajdzsán és hasonló egzotikus kifejezésekkel ismerkedünk  meg.

Mesélek arról, hogy Nyugaton, az azeri területeken vannak kappadókiás tájak, keresztény templomok, hogy Esfahan alatt élnek még nomádok, s hogy milyen volt velük találkozni, hogy gondolkodnak. Megtudjátok, hogy a Yazd feletti sivatagi területek is mennyi történelmi emléket tartogatnak és ott milyen kalandok találtak rám. Azt is látni fogjátok, hogy Pakisztánból jövet milyen őrizetben lehet csak utazni, hogyan csempészik az embereket, illetve a drogokat Afganisztánból. Használnak-e heroint? Továbbá beszélhetek letartóztatásaimról, stoppolásaimról, no meg úgy összességében a régióról.

Mottóm: Alternatív világjárás, Alternatív világlátás

Weboldal: http://vandorboy.com