Előadó: Csonka Gábor (Vándorboy)

Egyiptom járatlan útjain – A Fehér- és Fekete-sivatag világa és a Siwa-oázis

Alternatív világjárás, Alternatív világlátás

Csonka Gábor vagyok, habár Vándorboyként többen ismernek: egy világjáró, aki 14 évig folyamatosan stoppal utazott, s a világ 154 országába eljutott egyszerű globál-nomád hátizsákosként ultra low-budget módon.
A Buddhista Főiskolán pellengéreztem világlátásomat, miközben a tanévek közötti szünetekben a világjárásomat tökéletesítettem. Korábban független rádióknál évekig műsort vezettem, cikkeket írtam több utazási magazinnak és online-portálnak, majd külföldön dolgoztam és utaztam éveket. Aktív tagja és formálója voltam különböző hospex szervezeteknek, prókátora a sharing economy-életfelfogásnak, illetve a fenntartható nemnövekedés elvének. Spirituális keresgélésem csúcsai a hosszabb vipassana-meditációs elvonulásaim voltak a világ 5 különböző helyén, melyek tapasztalatát máig örömmel osztom meg az érdeklődőkkel.

A gondolkodásmód, amit képviselek, a korlátaink, sztereotípiáink, berögződéseink, határaink átlépésére buzdít. Amikor itthon vagyok, a Járatlan utakon fesztivált szervezem, s pár éve csoportos utakat is vezetek 4 kontinens 31 országába. A felhalmozódott tapasztalataimat utazási irodáknál is kamatoztatom túravezetőként: olyan helyekre viszek utasokat, ahova más cégek nem, mivel kevésbé ismertek, és ritkán jutnak el oda emberek… – mondhatni: járatlan utakra… A fesztivál ötlete is így jött, szerettem volna találkozni hasonszőrű utazó ismerőseimmel s másokat is meggyőzni arról, hogy az utazáshoz nem pénz, hanem elhatározás, nyitottság szükséges.

A forradalom után kerültem Egyiptomba először, s mivel Szudánon keresztül érkeztem, rögtön a sivatagi régiót próbáltam bejárni. A klasszikus turistaösvényeket elhagyva kellemes meglepetésben volt részem. Olyan természeti csodákra akadtam, amit legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna a klasszikus irodás prospektusokat lapozgatva. Emellett az emberek közvetlensége, kedvessége már csak a hab volt a tortán. A Fekete- és Fehér-sivatag dűnéi környékén ókori egyiptomi építészeti emlékek, római kori sírok is gazdagították a kulturális sokszínűséget, amit utam során tapasztaltam. Változatos, érdekes világba kalauzolom az előadásomra bekukkantó látogatókat, s ha követnék a példámat, pár hasznos tanáccsal is gazdagítom őket.

A weblapomon osztom meg élményeimet.