Vallási kultúrák, szakrális és szent helyek egy fotográfus szemével

Előadó: S. Varga Ilona (ALion)

Közel félévszázados fotós múltra tekinthetek vissza. Sok területet ölel fel a munkásságom, koncert- és táncfotósként dolgozom elsősorban, de dolgoztam sport- és természetfotósként, élőportré-készítőként is. Mostanra a távoli kultúrák és geológiai formációk világa foglalkoztat leginkább. Szeretnék minden olyasmit megörökíteni, ami fontos, amit meg kellene őrizni a globalizáció mind nagyobb térhódítása mellett. Szerencsére sokfelé járhattam már, de a szívem ott maradt a Himalájában, Ladakhban. Szeretném veletek megosztani a tapasztalataimat, jelen esetben leginkább a szakrális és vallási helyek fotózásával kapcsolatosan.

Ha valaki túrára indul, nyaralásra, és még meg is akarja örökíteni annak nagyszerű szakaszait, igyekszik jól felkészülni az útra. Lehet vinni csillivilli fotóscuccot (már, ha villogni akarunk), de lehet vinni jó minőségű, gyors és jó fényerejű kisebb gépeket is. Nem feltétlenül a masina fogja meghatározni a képeinket.

Legfontosabb a látásmód, a gyors reagálás, a jó kompozíció. De soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem minden helyzetben ildomos vagy etikus fényképezni. Ezt feltétlenül figyelembe kell venni. A világ legkülönbözőbb tájain más és más módon reagálnak a fényképező turistára.

Mindezekkel kapcsolatban bejárok veletek néhány jellemző helyet a világ legkülönbözőbb tájain, beszélek valláskultúrákról, valamint az ezekhez való hozzáállásról. Elmondom, hogyan örökítsük meg a bejárt területek életét, hangulatát, tájait, mindig arra figyelve, mit tudunk hozzátenni a látványhoz, mi az, amivel több és élettelibb lesz az adott kép. Igyekszem a síkot (hiszen a fotó alapvetően síkban létrehozott műfaj) több dimenziójúvá tenni. Kerüljön bele idő, tér, érzelmek, érzések – és természetesen a fények játéka. Hiszen fények nélkül nincs FÉNYkép.

Az itt látható fotók mindegyikéhez egy-egy történet fűződik. Ezeket is, meg más történeteket is megosztok, adok ötleteket, tippeket, lehetőségeket a számotokra fontos kép megörökítéséhez.

Weboldal