Vadász Zsolt

A világjáró Trabant kalandjai

Elsősorban a természet és az állatvilág, a Föld és a környezetünk érdekel. Már a kezdetektől a természetjárásra alapoztam a Világ megismerését és a természetvédelemben láttam az alapvető tevékenységemet, amivel hozzájárulhatok az emberiség ma igencsak kétséges jövőjéhez. Alapító tagja vagyok a „Geonauta baráti társaságnak”, ami 2015 januárjában tartotta 20 éves jubileumát, azaz közel 20 éve járjuk a hegyeket, vulkánokat, zarándokutakat, természet védünk, műfészkeket rakunk, madarakat gyűrűzünk és szemetet szedünk.

A Millenium Falcon Team egy mellékágként 2013 végén fogant meg, névadója és apropója pedig egy Trabant lett.
Nem egy megalomániás 3000 köbcentis, 250 lóerős,40 ezer eurós új autó. Hanem, egy 25 éves, 1100 köbcentis, 300 euró értékű autó félig fémből, félig fából készítve. Mégis ez az autó 2014. januárban az északi sarkkoron járt Norvégiában, 2015-ben és 2016 pedig Afrikában a Budapest-Bamako rallye keretein belül. A csapatunk mindkét évben megnyerte a verseny a „Low budget” különdíját. Célunk ezzel példát mutatni, hogy kevés energia és nyersanyag felhasználással, minimális környezeti ártalommal, kevés befektetéssel is minden földrajzi cél elérhető.

A Trabant feladatának elsősorban a figyelemfelkeltést szántuk. Figyelemfelkeltést a mai mindent felélő-felégető fogyasztói társadalommal szemben. Nem kell nekünk a sok milliós új jármű, a sok száz lóerő, a digitális technika. A Világ bármely földrajzi pontja elérhető egy minimális nyersanyagból épített, kis teljesítményű, kis energiafelhasználású járművel is. Ezért fotóztuk a Trabantot az Eiffel-toronynál, a Colosseumnál, vittük fel téli időszakban az Északi-sarkkör felé sok száz kilométerrel, Észak-Afrika sivatagaiba és szavannáira.
A Világűr is tágas térnek minősíthető, mégis egyre többet hallhatunk a fennhagyott működésképtelen műholdak, hordozórakéták problémájáról. Azaz az űrszemétről. Nos, mi a Trabantot űrszemétnek mintáztuk meg. A Trabant ezen feladatának teljesítéséhez keresünk támogatókat, segítőket.

A Trabant-expedíció honlapja

Galéria