Utazás Madagaszkáron, a baobab fák, makik és kaméleonok földjén

Előadó: Dr. Valiskó Gyöngyi (Magányosbolyongó)

Madagaszkár szigete 160 millió éve “akadt le” Afrikáról, ennek köszönhetően teljesen egyedi állat és növényvilág fejlődött ki, az itt elő fajok 90%-a endemikus. A sziget szupersztárjai kétségtelenül a makik, de színes kamélonokban sincs hiány, és mondjuk a zsiráfnyakú ormányosbogár se mindennapi, nem beszélve az ezeréves baobab fákról. A táj is lélegzetelállító, a mészkő sziklás kanyonoktól a végtelen dzsungeleken át a homokos tengerparttól a smaragzöld rizsföldekig, változatos és gyönyörű. A madagaszkáriak eredetileg maláj-polinéz őslakosok, ezekhez csatlakoztak később afrikai bantu bevándorlók, így kulturális keverdés miatt is egyedi a sziget.

Kevesen tudják, de Madagaszkár a világ 10 legszegényebb országa között van, turista csapás létezik, de csak a legnépszerűbb nemzeti parkok és látnivalók környékére, illetve Nosy Be szigetre korlátozódik, ami egy tipikus turistás, resort-okkal teli nyaralóhely. Az infrastruktúra hiánya, a szörnyű utak, a gyakori esőzések és az őrült terep miatt bőven talál kihívást és kalandokat az odautazó, de a csodálatos tájak, állat és növényvilág bőven kárpótol.

Előadásom szeretném megismertetni Veletek ezt a csodálatos szigetet, ahol megmásztam a kutyáról elnevezett Peak Bobby-t, ölelgettem a baobab fákat, kergettem a makikat a dzsungelben és vigyáztam ne lopják el a reggelimet, lestem éjszaka a kaméleonokat, nevettem a táncoló szifakákon és túlnyomó részt sátrazva, gyalog jártam be a 5-öt a 25 nemzeti parkból.