Urszinyi Fehér Csaba

Aktuális előadás:

Stand-up – Egy óceánjáró kalandjai

Magamról

Urszinyi Fehér Csaba vagyok, író-világutazó, Stand-up előadó. Három és fél évvel ezelőttig, felnőtt életem nagy részét világjárással töltöttem. 

Luxushajókon dolgoztam, ahol befutottam egy teljes karriert a görbelábú leves-postásttól az étterem-igazgatóig. Ezalatt sok jó, érdekes, bosszantó, embert próbáló vagy éppen bizarr élmény élt, melyeknek mindig megpróbáltam megtalálni a derűs oldalát, és ezt megcsapolva azóta az írásaimban használom fel.

Ma már az életemet az utóbbinak szentelem. Így jött létre az https://www.antinetpresszans.hu/ ami egy igényes humorlap.

Külföldön az egyik legfurább élményem az volt, amikor Elvissel találkoztam, aki vécét pucolt. Egy nap beszállva a liftbe szembetalálkoztam a nyurga, magas fiatalemberrel. Mosolyogva köszöntem neki, és lepillantva a nevével ellátott kitűzőjére megdöbbenve vettem észre, hogy az állt rajta, Stalin. 

Maga a szó nem lett volna a gond, hisz ki ne hallott volna már a véreskezű orosz diktátorról. Viszont távol a szovjetektől, a Csendes Óceán közepén, egy felvonóban ácsorgó férfi neveként megdöbbentően hatott rám. 

Kiderült, hogy a szülei hallották valahol, és úgy megtetszett nekik. Gondolták, ha ez a szó eljutott olyan messzire, a kis indiai eldugott faluba is, akkor biztosan híres ember lehet. És ha valaki ismert, akkor az biztosan jó is, így lett belőle Stalin. Nem akartam az lenni, aki huszonöt év után felvilágosítja a fiatalembert, hogy egy tömeggyilkos névrokona, ezért mosolyogva elbúcsúztam tőle.

Onnantól kezdve már semmin nem csodálkoztam, pedig később az évek során összefutottam még Adolf Lobo Leninnel, aki mosogató volt, valamint Elvis Mengelével, a vécék gondos takarítójával. Ő utána hetekig arról győzködött engem, hogy Indiában tizenkét milliárd ember él. Mondjuk az is lehet, hogy nem is annyira pontosak a népszámlálók, és a végén még kiderül majd, hogy tizennyolc milliárd ember van a Földön, Hitler pedig még mindig él…Punjabi térségben, és hetven is van belőle.

Ha érdekel, hogy lehet sült kacsára vadászni Indonéziában, vagy csónakot lopni egy Malajziai muzulmán cölöpfaluban, gyere el November 23-24-én a Járatlan Utak Fesztiválra ahol megnézheted a Stand-up előadásomat.