Tucsa Lajos (Lóka)

Aktuális előadás:

Szabarimala, ahol fehér ember még nem evett – gasztrokaland

Magamról

Már gyerekként megjelent bennem a keleti kultúrák és a meditáció iránti érdeklődés. Az első benyomásom, ami elindította ilyen irányú kíváncsiságom, kb. 5 éves koromban ért, amikor képeket láttam egy otthoni újságban indiai templomokról.

Szintén korán tizenéves fiúként megjelent bennem a meditáció iránti érdeklődés, amikor egy film hatására sikerült intuitív módon ráéreznem, megtapasztalnom a hatását. Fiatal felnőttként, már tudatosabb belemélyedéssel fedeztem fel a misztikus kelet világát, különféle tradíciókkal ismerkedve, volt amelyik igazán meghatározóvá is vált a számomra.

Nyolc évig éltem áshrami tanuló-szerzetesként, ahol számos értékes tapasztalatot szereztem az önzetlen szolgálat, az egyszerű élet, a tanulás és a spirituális gyakorlatok terén.

A beállítottságomból fakadóan hamar, 24 éves koromban eljutottam Indiába. Amikor legelőször szálltam le Delhiben, hihetetlenül lázban égtem, aznap éjjel nem tudtam az izgalomtól aludni. Mélyen belélegeztem a trópusi levegőnek az illatát, ismerősnek tűnt, mostanra meggyőződésem, hogy előző életéből fakadt ez az érzés. Azóta is nagyon szeretem ezt az atmoszférát, a pikáns fűszereket, az emberek barátságos fogadtatását, felszabadultságát és nemes egyszerűségét.

Itt ismerkedtem meg az indiai szádhukkal, a vándor remetékkel, velük beszélgetni, az ő közelükben lenni igazán sok spirituális inspirációt adott. A zarándokhelyeken ezek után már úgy mozogtam, mintha második otthonomban járnék.

Az érdeklődésemből fakadóan alakult ki a hivatásom. Amikor már sokat tudtam az ázsiai kultúrákról, és bőven volt helyismeretem is, továbbá az előadói vénámat felismerve felkértek, hogy végezzek idegenvezetői munkát. Így lett, hogy hat éven át dolgoztam túravezetőként, és tartottam elvonulásokat Délkelet-Ázsiában, olyan országokban, mint India, Nepál, Srí Lanka, Indonézia, Thaiföld és Kambodzsa. Ez a tapasztalat további ismereteket adtak, illetve megtapasztaltam az utazás személyiségre gyakorolt jótékony hatását.

A meditációs oktatói munkásságom keretében rendszeresen tartok ázsiai útiélmény beszámolókat, amiket megfűszerezek keleti világ értékeiből fakadó mondanivalókkal. Teljes egyetértésben Mahatma Ghandi kijelentésével, miszerint a “béna kelet, és vak nyugat” kölcsönösen segíthetik egymást, hivatásomnak tekintem, hogy a bölcs kelet világába bevezessem az érdeklődő közönséget.

Facebook
YouTube