Tóth Gábor

Zastavával a sarkkörön túlra
Utazás, sport, jótékonyság. Zastava.

Milyen érzés, amikor 2 hét vezetést követően egy 30 éves jugoszláv autóval áthúzol egy 40 éves lengyel lakókocsit az északi sarkkörön? Hogyan indíthatsz crowdfunding kampányt az utazásodhoz? Miként kerülj be a norvég napilapokba? Lehet-e látni a Midnight Sun Marathonon az éjféli napot? Hogy mondják norvégül, hogy karburátor? Valóban motivál-e 40 km futás után a 6 fokos esőben a jótékonyság? Ezekről fogok beszélni.

Én egy bankár vagyok. Reggel 9-től délután 5-ig. Idén nyáron 7.000 kilométert autóztam egy 87-es évjáratú Zastavával és egy lakókocsival, hogy lefussam életem első (és talán utolsó) maratonját az északi sarkkörön túl fekvő norvégiai Tromsöben.

Jártam már hátizsákos turistaként Bulgáriában, Montenegróban, másztam a lengyel, a szlovák, a román Kárpátokban, eltöltöttem egy hetet egyedül Korzikán a GR20-on, teleltem Kubában. Ezúttal úgy döntöttem, hogy az utazásom ne legyen önmagáért való, ezért Bátor Tábor Alapítvány jótékonysági nagyköveteként álltam rajthoz az észak-norvégiai Midnight Sun Maratonon. Sőt, indítottam egy közösségi finanszírozású kampányt, melynek jótékonysági partnerévé is az Alapítványt választottam.
Nem szoktam versenyen futni, mert mióta okostelefonra letölthető applikációk egész sora áll rendelkezésemre, hogy mérjem, elemezzem, összesítsem, elmentsem, térképen ábrázoljam a futásaimat, azóta pontosan tudom hol tartok, fejlődtem-e, gyorsabb vagy épp hosszabb hónap/év áll-e mögöttem. Végtelenül tud bosszantani, ha csökken az átlagsebességem, ha nem jutok el hetente egyszer-kétszer futni, ha nem gyűlnek úgy a kilométerek, ahogy azt szeretném. Méterekkel, másodpercekkel, szintemelkedésekkel küzdök. Miközben gyerekek küzdenek leukémiával. Daganattal, inzulinos tűvel, nem mozduló végtagokkal. És mikor látom őket a táborban önfeledten örülni, kötélpályára mászni, pecázni, meg lovagolni, akkor kicsit átértékelődik a világ: white men’s problems, ahogy az angolok mondják…Vallom ugyanakkor, hogy az ember akkor kerek, ha jól érzi magát a bőrében, akkor tud igazán adni, ha mosoly van az arcán.

A link, amit megosztanék egy Bátor Táboros videó: https://www.youtube.com/watch?v=ZzXFQDiDS_I

Galéria