Tamás Ildikó

Magamról

Tamás Ildikó nyelvész, folklórkutató, kulturális antropológus, műfordító. Munkájának, kutatásainak alapvető összetevője az utazás, amely a „terepre” eljutás, annak bejárása mellett mindig kulturális felfedezés és barangolás is egyben.

Többnyire hátizsákos utazóként járta be Észak-Skandinávia számik (ismertebb nevükön lappok) által lakott területeit, de Japánban is végzett terepmunkát az itakók (vak vagy látássérült női sámánok) körében.

Kutatásainak célja az egyes kulturális jelenségek alapos megismerése és értelmező leírása, kontextusba helyezve más népek és kultúrák analóg vagy közeli jelenségeivel.
Jelenleg az ELKH BTK Néprajztudományi Intézetének főmunkatársa, emellett a PTE Néprajz-kulturális antropológia tanszékén tanít.

Fontosabb kutatási területei az észak-európai őslakos kisebbség, a számik nyelve és vokális, zenei hagyománya, a kultúra monopolizálási törekvései, a nemzetközi őslakos politika, valamint a kisebbségi létben megvalósuló nemzetépítés folyamata.

Mindezekhez Finnország, Svédország és Norvégia északi régióinak alapos bejárásával, az ott élők megismerésével és a velük folytatott interjúk révén gyűjtött adatokat. Kutatási eredményeit magyar és angol nyelvű tanulmányokban és monográfiákban publikálta.

A teljes publikációs lista itt érhető el.

Egyéb elérhetőségek, adatbázis:
MTA
Jojka adatbázis

Korábbi előadások: