Előadó: Takács Panka

Önkéntesként a nagyvilágban – Dream it. Plan it. Do it.

Takács Panka, a thebucketlistthings.com blog írója, hivatásos önkéntes.

Mi lenne, ha az álmaidra úgy gondolnál, mint megvalósítandó tervek és lépésről lépésre haladnál a cél felé? Mi lenne, ha a bakancslistád nem egy elérhetetlen álmok listája lenne, hanem a terveid írásos lenyomata?

Az én terveim többsége utazással kapcsolatos és a világjáráshoz nagyban hozzájárult az önkéntesség. Az egész valamikor tizenéves koromban kezdődött, amikor megismerkedtem a legjobb barátnőmmel, aki épp egy féléves önkéntes szolgálatról érkezett haza. Aztán jött az egyetem, céltalanul elszaladtak a fejem felett az évek, amikor még az utolsó pillanatban elcsíptem az Erasmus ösztöndíjat, kimentem egy félévre Litvániába és elindultam a világjárás „leejtőjén”. Elkezdtem szépen lassan egyre sűrűbben egyre messzebbre utazni, de valahogy végig ott motoszkált a fejemben, hogy 1-1 hétnél talán többet is el tudnék tölteni külföldön, de ezúttal nem egy egyetemi ösztöndíj szabta keretek közt. Így jutottam el végül ugyanahhoz az önkéntes programhoz, amin évekkel azelőtt a legjobb barátnőm is részt vett és így töltöttem el közel egy évet önkéntesként Dél-Spanyolország legvarázslatosabb városában, Granadában.

Ide már sokkal tudatosabban érkeztem. Egyrészt hosszas felkészülés és keresgélés előzte meg, na meg egy rakás elutasítás és csalódás. A „tökéletes projektek” valahogy nem érezték úgy, hogy összetartozunk. Aztán amikor már elengedtem a dolgot, rámtalált az andalúz csoda és két héttel később már Granadában találtam magam. Volt megtakarításom, útiterveim és egy nagy rakás kalandvágyam. Teljesen low-budget módon bejártam Spanyolországot, Marokkót és Portugáliát, miközben a korántsem szürke hétköznapjaim a helyi közösség, az ifjúsági és a női központ támogatásával teltek. Azt csináltam, amit szerettem: utaztam és segítettem.

Azóta a sors úgy hozta, hogy az önkéntesség lett a hivatásom. Ma már fiatalok százainak segítek abban, hogy megvalósítsák álmaikat az önkénteskedésen keresztül.

Ha érdekel, mire jutottam bakancslista és önkénteskedés terén, tarts velem! Beszélni fogunk lehetőségekről, szervezetekről, saját élményekről. Lehetőség lesz együtt álmodni és együtt gondolkodni. Just dream it, plan it, do it!

Blog
Facebook
Instagram