Szíriától Szaúd-Arábiáig

– 700 km thru hike a Jordan Trailen

Előadó: Csutka István (Camino Steve)

A világ több hosszú távú túraútvonalának teljesítését követően bátran kijelenthetem, hogy hosszúságuktól függetlenül is ez a túra volt idáig mindközül a legnehezebb.

A Jordan Trail 2015. óta létezik, amely 675 km hosszan szeli át Jordániát a szíriai határnál található Umm Qaistól a szaúd-arábiai határnál található Aqabáig, ahol szó szerint a Vörös-tenger hullámainál ér véget.

A Jordan Trail akármennyire is egy fiatal thru hike útvonalnak számít, mégis évezredekre nyúlik vissza a története, hiszen Damaszkusztól Kairóig és Jeruzsálemig, erre haladtak a karavánútvonalak, sőt, hogy teljes legyen a kép, Mózes, Jézus és Mohamed is járt az útvonal egyes szakaszain és a Nébó-hegy – ahonnan Mózes meglátta az Ígéret-földjét -, ráadásul az egyik legfontosabb zarándokút célpontja is volt, sőt a mai napig is az.

2019-ben, az USA-ban egy olyan esztendőben indultam útnak, amelynek mostoha időjárására az elmúlt 100 évben nem volt példa. Jordániában viszont épp az ellenkezője, kiemelkedően forró ősz, 6-10 %-os páratartalom és kiszáradt vízlelőhelyek vártak.

De mik okozták az útvonal nehézségét? Nincs jelölve, nincs ösvény, nehéz, omladékos, meredek terep, amely a hirtelen lezúdulható árvizek miatt veszélyes wádikkal van fűszerezve.

De ott vannak a farkasok, hiénák, kígyók, skorpiók és legfőképpen a folyamatos kihívást jelentő agresszív pásztorkutyák. Mondjuk az sem tette könnyűvé a túrát, hogy egyes szakaszokon csak kiszáradt vízlelőhelyekre talál az ember. No de mit is várhatnánk egy sivatagokkal övezett területtől.