Előadó: Szijártó Zsófi

Balkán – Európa eklektikus ékszerdoboza

Ezúttal egy, a szívemhez közel álló térségről, a sokszínű és igenis szerethető Balkánról mesélek majd Nektek. Pontosabban négy országot szeretnék bemutatni a saját élményeim és tapasztalataim tükrében, mégpedig Törökországot, Macedóniát, Bosznia-Hercegovinát és Albániát.

Az életem sok mérföldköve kapcsolódik a Balkánhoz: gyerekként az első külföldi utam Horvátországba, az első repülős utazásom Görögországba vezetett, az első határon túli szerelem pedig Törökországba szólított. Tehát párszor már volt alkalmam a Balkánra látogatni, ám igazából 3 éve lettem a térség szerelmese. A legtöbb időt Törökországban töltöttem, ahol a párom lévén sikerült belelátnom a törökök hétköznapjaiba is. A másik három országhoz pedig a pénztárcabarát és a közeli desztinációk keresztmetszetét fürkészve jutottam el.

Apropó, ha egy olyan európai úticélt keresel, amely az ár-érték arányt tekintve a legkedvezőbb, akkor ne is kutass tovább! A Balkán országai pont ilyen kondíciókkal rendelkeznek: meseszép tájak, különleges ételek és italok, sokszínű, autentikus kultúra, vendégszerető és kedves emberek, alacsony árak, hegyek, tavak, tengerek… Mi kellhet még? Itt biztosan mindenki megtalálja a számítását! S bár nem ismerem még teljesen e térséget, de szeretném bebizonyítani, hogy a Balkán már nem “Európa puskaporos hordója”, hanem a kontinensünk eklektikus ékszerdobozkája!

Az előadás során a főbb látványosságok mellett tematikusan felépítve mesélek kulturális és gasztronómiai érdekességekről, helyi szokásokról, megdöntött vagy éppen alátámasztott sztereotípiákról s természetesen mindezt a személyes történeteimmel szeretném még élvezetesebbé és színesebbé tenni.

Tudjátok például, hogy hogy néz ki egy dzsinnek járta török hely? Érdekel, hogy a macedónok hogy fogadják a magyarokat a Gruevszki-ügy kapcsán? Szeretnétek megtudni, hogy mit tanított nekem Szarajevó? Kíváncsiak vagytok rá, hogy miben korszerűbb Tirana Budapestnél? Az előadáson – többek között – ezekre a kérdésekre is választ kaptok.

Kérlek, gyertek el és adjatok egy esélyt, hogy bebizonyítsam, miért is kell felvennetek a Balkán országait a bakancslistátokra! Köszönöm szépen a lehetőséget és szeretettel várok mindenkit!

Facebook
Instagram
Weblap

Interjúk, cikkek:
Youtube
Utazz, hogy beszéld a nyelvet
Utazz, ízlelj és tapasztalj