Stibrányi Gusztáv

Aktuális előadás:

Guszti Amerikai álma

Magamról

Stibrányi Gusztáv úgy ismert a nagyvilágban, mint barlangkutató technikus. A Szlovák Barlangkutató Társulat Műszaki Bizottságát vezette több éven át. Európa és a Világ sok nagy barlangját bejárta, többször is 1000 méternél mélyebb vertikális barlang fenekére ereszkedett. A nagy Kelet Európai politikai változások után 1990-ben megalapította a MEANDER barlangász felszerelést gyártó céget, mely 26 éven át látta el kiváló minőségű felszereléssel szinte az egész világot.

Üzleti tevékenysége keretében több barlangász és hegymászó felszerelést gyártó céget képviselt a Szlovákiai piacon, köztük a PETZL, LANEX, SIMOND, CLIMBING TECHNOLOGY-t és több mást.
Mint kötéltechnikai szakember megalapította a MEANDER Training Centert, Szlovákiában a második kötéltechnikai oktató központot, mely sok ezer szakembert képzett ki.

2004-től 2015-ig a MEANDER. Kft. mint főszervező koordinálta az EU követelményei szerint a 3. kategóriájú személyi mászó felszerelést felülvizsgáló szakemberek oktatását, ami a szakmai tevékenység legmagasabb foka.

1997-ben mint ötletadó és főszervező az SSS (Slovenská Speleologická Spoločnosť) Műszaki Bizottság tagjaival együttesen egy kötéltechnikai bravúrt létesített. A Szdelői völgy szurdoka fölött 300 méter magasságban egy szál polyamid kötélből 846 méter hosszú áthidalást valósított meg, melynek elkészítéséért és átmászásáért Guinness rekordot érdemelt ki. A Veľký Traverz, vagy angolul a The Superlong Tyroliene megnyitotta az ajtót a Nagy Világban ma zajló zip-line boomnak.

Gusztáv a kétezres évek második felében magashegyi hegymászóként tevékenykedett. Az Alpok sok négyezresét megmászta, a kaukázusi Elbrusz, az amerikai Aconcagua, a törökországi Ararat, a kínai Mustagh Ata csúcsain át. A Cho Oyu csúcsa alól kellet viszafordulnia egy kis szerencse híján.

2008 óta intenzív hegyibicajos. A legdurvább pályákat szereti, de nem a mesterséges traileket, hanem inkább az improvizált freeride a kedvenc bicajozása. És ezt nem csak odahaza, de a Balkánon át az Alpokban is szívesen teszi.

71-évesen még egy régi álmát valósította meg. Egy villanybiciklivel lebiciklizett az Alaszkai Anchorige-ből egészen a Tűzföldi Ushuaiaba.