Izraeli Sodoma sóbirodalmának mélyén

Előadó: Berentés Ágnes

2023 márciusában volt szerencsém egy 8 nemzet által képviselt expedíción részt venni, az izraeli Mt. Sedom-hegység kősivatagában. Az itt található barlangok különlegessége, hogy kősóban alakultak ki, ami világviszonylatban is nagyon ritka. Az expedíció és ottlétünk célja két kisebb barlang újra térképezése volt, földünk leghosszabb sóbarlangjának szomszédságában. Tapasztalt barlangászként is sikerült meghökkentő technikai megoldásokkal találkoznom és szemet gyönyörködtető formákat, képződményeket látnom, utolsó „munkanapomon” pedig fotósként olyan kristálybirodalomba eljutnom, amihez hasonlót csak National Geographic kiadványokban láttam előtte.

Az előadáson szó lesz arról, mitől is különlegesek a sóbarlangok, hogyan képződnek, miként zajlik egy ilyen expedíció a „sinkhole-ok” földjén, hogy élünk a sivatag közepi sátortáborunkban. Sok-sok fotót mutatok a felszínes és felszín alatti tájról, 30 cm-es víztiszta sókockákról és tiszavirág életű sóvirágokról.

Gyere el, s éld át velem újra Izrael mélyének rabul ejtő szépségét, nyerj betekintést egy olyan világba, amit elsőként hoztam haza magyar barlangfotósként!

Fotókiállításomról
Cikk a kiállításról
Projekt
Podcast