São Tomé és Príncipe, a trópusi törpeállam

Előadó: Pásztori Zsolt Márton

São Tomé és Príncipe csodálatos, vulkanikus szigetei Afrika nyugati partjainál, a Guineai-öbölben, az Egyenlítő mentén található. Területnagyságát tekintve kétszer akkora, mint Debrecen, lakosainak a száma nagyságrendileg 200 000 fő.

A lakatlan szigetcsoportot a XV. század végén fedezték fel portugál hajósok, majd ezt követően röpke ötszáz évre portugál koronagyarmat lett.

Eleinte a fegyenceket és az anyaországból elűzött zsidókat telepítették a szigetekre, majd az Amerikába irányuló rabszolgakereskedelem fontos tengeri állomása lett. A XVI század közepétől megjelentek a portugál ültetvényesek, akik cukornád, kakaóbab, kávé termesztéssel foglalkoztak, és hajókon szállították a terményeket Portugáliába.

A Lisszaboni nevesebb kávézók a szigetekről származó kiváló minőségűn kávét szolgálták fel vendégeiknek. 1875-ben a telepesek felszabadították a rabszolgákat, majd száz évvel később fordult a kocka és az egykori rabszolgák elüldözték a portugál telepeseket a szigetekről. Ekkor a szigetek mezőgazdasága hanyatlásnak indult, az ültetvények helyét a természet fokozatosan visszavette és helyenként kialakultak a kakaóbab cserjékkel tarkított másodlagos esőerdők. A telepesek lakóépületeit, a feldolgozó üzemeket pedig benőtte a sűrű növényzet.

Semmihez sem fogható érzés felfedezni ezeket az elhagyatottan álló portugál koloniális épületeket, a hatalmasra nőtt trópusi fák fogságába rekedt gépeket, termelőeszközöket. Időutazás ez a javából, amit még Mézga Aladár is megirigyelhetne!

Az elmúlt években a szigetország egyre népszerűbb a külföldi turisták körében, elsősorban természeti értékeinek köszönhetően. A növekvő látogatottság azonban a tömegturizmustól még nagyon messze áll. Hetente átlagosan 400 turista keresi fel a szigeteket.

A festői környezet, az itt élő ma már nagyon is barátságos emberek, az egyedülálló növény- és madárvilág, a felfedezés öröme, a halban bő parti vizek és a néptelen, fövenyes pálmafákkal tarkított tengerpartok egyaránt vonzzák a természet, a horgászat és a nap szerelmeseit.

Ha szeretnél ennek a páratlan élménynek te is a részese lenni, akkor további részletekkel szeretettel várlak az előadáson!