Pornói Bendegúz

Érettségim a nagyvilágban

Gimnázium végeztével kiléptem az ajtón és elindultam tanulni…

Stoppal… Irakba..

Szerettem volna átélni különböző kultúrákat, világképeket, álmokat. Nem csak tanulni a világról, hanem meg is élni azt, a nehézségeivel együtt. Megismerni különböző emberek gondolatvilágát, célját, motivációját, hogy aztán saját magam is megtaláljam az utam és saját céljaim.

Oké, ez elég elrugaszkodott és idealista, úgyhogy mindezt átültettem egy meglehetősen gyakorlatias szituációba, ahol a mindennapjaimat kellett megoldanom egy idegen világban. Beutaztam Törökországot, Grúziát és Örményországot, de a célom Iraki Kurdisztán volt.

Utazó nem igazán ment akkor észak Irakba, amikor az Iszlám Állam még kezében tartotta Moszult, a csempészet virágzott és százezrek éltek az utcán menekültekként, miközben Törökországban alig egy hónapja volt a puccs Erdogán ellen. Így a helyzet adott volt számomra.

Túrám alatt megismertem vallásokat az örmény egyháztól az iraki jazidizmusig. Vendégeskedtem Peshmerga katonáknál, kurd családoknál, szerzeteseknél és bolgár határvadászoknál. De előfordult, hogy együtt éjszakáztam afgán menekültekkel a bokrokban,  máskor meg távol az emberektől havas hegyek között vitatkoztam egy rókával a törülközőmért.

Kalandjaimon túl rengeteget tanultam az emberekről, a kultúrákról, a problémákról és önmagamról, ezért szívügyem, hogy minél több fiatal találjon rá saját útjára. Vetítésemen keresztül remélem a bizonytalankodók motivációra, az aggódók megértésre és mindenki élményre talál!

Bemutatkozó videó