Polinézia

- utazás a paradicsomba

Előadó: Simon Szilárd

Két alkalommal egy-egy hónapig jártam a Polinéz szigeteket Gindl Sándor barátommal, együtt ettünk ittunk és éltünk közöttük. Csodálatos vidékeket láttunk, és kincsekre találtunk a kultúra belső bugyraiban.

Az előadásom során elindulunk a Paradicsomi Tahiti szigetéről Bora Bora, Moorea, Tahaa, Raiatea, Maupiti irányába, ahol megismerjük a Társaság-szigetek csillogó és hétköznapi oldalát is.

Majd érintjük a Cook-szigeteket (Rarotonga, Aitutaki, Atiu), hogy végül egy mélyebb kulturális utazásba torkolljon a vetítés, a Marquises (Markézi) fesztiválba.

2006-ban Borneói utam alkalmával hallottam először a fesztiválról, ami 4 évente egy szigetre odavonzza a környező szigetek lakóit, akik ételeiket és ősi táncaikat adják elő egymásnak és vendégeiknek.

A fesztivál négy napig tartó kavalkádja egyszerre nyersen ősi és barátságos is, ahogy banán szoknyákban harci táncokkal kizökkentenek minden civilizált gondolatból.

Hogy a fesztivál légkörét előkészítsem, a Markézi-szigetek közül érintem Nuku Hiva, Hiva Oa, Fatu Hiva, Tahuata és Ua Pou gyönyörű tájait.

Blog

Bemutatva a 2. JUF-on.