Pesti Emese

Low budget Costa Rica – Gumicsizmában az eperbékák között

Costa Rica a természetbúvárok Mekkája. Elképesztő élővilága, amely a világ fajainak 5%-át teszi ki, és az ország területének egynegyedét kitevő nemzeti parkok évi 2,5 millió természetőrült turistát vonzanak. Beleértve az olyan kispénzű kalandorokat is, mint én. Hisz ki tud ellenállni annak, hogy felhőerdők rejtekén, a Rio Celeste opálkék vize mellett eperbékákat fogdosson, beájult lajhárt lessen Queposnál és Cahuita fekete homokos karibi partján ormányos mosómedvéket ijesztgessen?
Helyiérdekű buszjáratokkal 14 nap alatt 7 nemzeti parkot sikerült bejárni a Csendes-óceán és a Karib-tenger partjai között. Szeretném bemutatni, hogyan lehet olcsón megúszni egy feledhetetlen utazást anélkül, hogy kávén és banáncsipszen kéne tengődni egy olyan országban, ahol egy fél kiló fehér kenyér 700 Ft-ba kerül.
Hogyan lehet megtenni hajóval és közúton 1400 km-t keresztül-kasul az országon 25000 forintból? Hogyan érdemes öltözködni az esős évszakban? Hol érdemes a Tarzan ugrást, superman zipline-t, skytram-et, canyoning-ot kipróbálni? Hol etethetünk kolibrit és leshetünk meg teknősöket tojásrakás közben. És miközben a Poás–vulkántól eljutunk a Tortuguero-kanálisig, elmesélem, miért lehet halálos kimenetelű a Manzanillo fa alá telepedni és hogyan tehetők veszélytelenné a nyílméregbékák. Costa Rica maga a végtelen smaragd kaland.
Az utazási szenvedélyemről is egy természetbúvár, a brit Gerald Durrell tehet … Gyerekként hihetetlen kalandjairól olvasva másra se vágytam, csak hogy kolóbuszt hajkurásszak Sierra Leonéban. Ám a nagy felfedező utakra egészen a műegyetemi évekig kellett várnom , amikor is sikerült barátaimmal bejárni Európa nagy részét. Volt ugyan, hogy kecskenyáj ébresztett a spanyol autópálya parkolójában és az Adriából kihalászott kagyló volt az egyetlen táplálékunk, de az utazás öröme minden megpróbáltatást feledtetett.

Aztán nyolc évig Münchenben tanultam zenét és ezalatt az idő alatt bejártam Németország majd minden szegletét; „kutattam” II. Lajos hullája után a starnbergi tóban és rajzoltam pattanást Brezsnyev orrára a berlini falon. Gyakorló operaénekesként, nemzetközi turnéknak köszönhetően már túlléphettem a kontinensen is. Mikor az ősi japán városban,Nikkóban egy sinto esküvő részese lehettem, megpecsételődött a sorsom. Onnantól kezdve minden szabad percem és tőkém utazásra kezdtem fordítani. Megszereztem az idegenvezetői engedélyt is és idestova 8 éve vezetek csoportokat. Mint megkergült vasreszelék a mágnes pólusok közt, ingázok a Föld két vége, Közép-és Dél-Amerika valamint DK-Ázsia között mindig újabb célországot kiszemelve. Pár éve belecsöppentem Borneó mesebeli világába, ahol orangutánok spárgáznak a faágak közt, bohóchalak kergetőznek a Szulu-tengerben, milliónyi denevér köröz a Mulu barlangok felett és dögszagú Rafflesia vöröslik a Kinabalu hegy oldalában. Évente több hónapot töltök a szigeten és élményeimet a www.facebook.com/borneoikaland oldalon próbálom bemutatni. Egy évi kutakodásom gyümölcseként pedig megszületett végre az első, magyar nyelvű, maláj Borneóról szóló könyv is Kalandos Borneó címmel, mely most került kiadásra és a fesztiválon is megvásárolható lesz, amit dedikálok nektek.

Galéria