Pásztori Zsolt Márton

Aktuális előadás:

São Tomé és Príncipe, a trópusi törpeállam

Magamról

Pásztori Zsolt Márton néven láttam meg a napvilágot egy napsütéses novemberi reggelen.

Gyermekkoromtól kezdve a hétvégéket és az iskolai szünidőket vidéken töltöttem a nagyszülőknél. Számomra természetes volt a háziállatok, a konyhakerti és szántóföldi növények, az erdők, mezők és az ott élő állatok közelsége, a kerékpározás, mozgás, jövés-menés. Észre sem vettem és már mélyen belém ivódott a természet, a csavargás, a szabad élet szeretete.

Úttörő koromban részt vettem, egy a Természetbarát Szövetség által szervezett túravezetői képzésen. Minden évben elindultam a Kolacskovszky Lajos tájékozódási túraversenyen, majd jöttek az Országjáró Diákok megyei és országos találkozói és persze hétvégenként és szünidőkben a természetjárás, és a vándortáborok.

Kiskamaszkoromban édesanyám egy utazási irodánál dolgozott és lehetőségem volt időnként elkísérni őt a külföldi útjaira, így egészen fiatalon sikerült belekóstolnom az utazás szépségeibe. Még ma is élénken élnek bennem azok az élmények.

Szabadidős tevékenységeim során hosszan elidőztem a földalatti rejtelmes világ megismerésével, fotózásával.

A barlangászat hozott magával egy barlangi túravezető minősítést, sok természetjárást itthon és az ország határain túl.

Idővel sok-sok szabadidős tevékenységet kipróbáltam, ami a természettel, sporttal, utazással volt kapcsolatos: siklóernyőzés, vadvízi evezés, búvárkodás, kanyoning, via-ferrata, hegymászás, kenutúrák… Otthonosan mozgok földön, föld alatt, vízben, víz alatt és a levegőben is.

Az elmúlt évtizedekben számos szépségekben és izgalmakban bővelkedő kirándulást, utazást szerveztem magam és barátaim részére, és volt idő, amikor hivatalos túravezetőként is tevékenykedtem egy utazási iroda és magánszemélyek megbízásából.

Nagyjából nyolcvan országban fordultam meg szerte a világban. Szeretem a spontán megmozdulásokat. Előfordult, hogy a hét elején felkértek egy túravezetésre, és a hét második felében egy számomra ismeretlen Atlanti-óceáni szigeten találtam magamat. Rendkívüli módon élvezem a felfedezés örömét, a szigeteket, vízeséseket, a szurdokvölgyeket.

Szeretek nem csak úton lenni, de megérkezni is.

Képes élménybeszámolóimat a Facebook oldalamon tudod elérni.