Panel és mecset

– kalandozás a 3 legszerethetőbb isztánban (kirgiz, kazah, üzbég)

Előadó: Siposhegyi Zoltán

Siposhegyi Zoltán vagyok, híradós riporter, esküvői ceremóniamester, utazásszervező és álmodozó.

Aki eljön egy Járatlan Utakon Fesztiválra, az ideális esetben ugyanarról álmodik: járatlan utakon szeretne járni. Ezt pedig sohasem volt olyan nehéz, mint az elmúlt 10 évben. Régi igazság, hogy vagy sok idő vagy rengeteg pénz kell hozzá. Ráadásul valljuk be: általában nem azok a legmonumentálisabb látványosságok, ahová nem jár senki. Én is számtalanszor belefutottam abba, hogy napokat utaztam Afrikában, hogy megnézhessek egy olyan erődöt, amiből 2000 van Olaszországban. Ezért kerestem egy olyan térséget, ahová könnyű vízummentesen eljutni, ahol jókat lehet enni, túrázni, mindezt úgy, hogy nem ugyanazokkal a német hátizsákosokkal alszom a hostelben minden egyes városban. Már kezdtem azt gondolni, hogy ilyen nincs is…majd jött a WizzAir (nem reklám) és megnyitotta az utat Közép-Ázsia felé.

Először 2018-ban szálltunk fel egy Asztanába…Nurszultánba…Asztanába menő gépre és jártuk be a kazah féldiktatúra őrületét, a kirgiz tengerszemek és havas hegycsúcsok világát és az állatpiacok forgatagát. A már-már önpusztító kedvesség és vendégszeretet azonnal elvarázsolt és éreztem: Közép-Ázsia a turizmus jövője. Rövidesen újra bele kell vetnem magamat a panelek és mecsetek sodrásába.

Ez így is lett. 2023-ban visszatértem negyedmagammal Timur Lenk és a Selyemút otthonába, Üzbegisztánba. Addig azt gondoltam, hogy Marokkó az iszlám legszerethetőbb arca, de tévedtem. Az alig ismert és látogatott Üzbegisztánban mindössze 4 várost végig járva láthattam az iszlám építészet legnagyobb remekeit. Gigantikus kék mozaikkal kirakott medreszéket, imaházakat és mauzóleumokat. Itt tényleg megelevenedik Ali baba és az 1001 éjszaka meséinek világa. Ráadásul az üzbég kormány egyetlen szumot sem sajnál arra, hogy fellendítse a turizmust. Minden ép, nyitott, olcsó és imádnivaló. Főleg a helyiek.

Az előadáson szó lesz a kultúráról és a látványosságokról, de főleg arról a rengeteg segítségről és szeretetről, amit ezektől az apró, mosolygós emberektől kaptunk. Tarts velem repülőn, vonaton, buszon, autóban és lóháton a 3 legszerethetőbb isztánba!