ONLY IN AFRICA

Előadó: dr. Valiskó Gyöngyi (Magányosbolyongó)

Előadásommal szeretném közelebb hozni Afrikát, ahol semmi sem olyan, mint máshol. Afrika megosztó kontinens, de sok utazónál a vörös föld egy életre szóló függőséget okoz. Én is ezek közé tartozom, ugyan 35 afrikai országban utaztam már, de még mindig hosszú a (bakancs) listám..

54 országával Afrika a második legnagyobb kontinens, ahol csodálatos emberekkel, lélegzetelállító tájakkal, cuki állatokkal, pszichedelikus ruha kavalkáddal és még élő tradíciókkal, törzsi kultúrákkal, maszkos szertartásokkal találkozhat az utazó. Mégis kevesen merik vállalni az utazást, mert többnyire csak a negatív híreket hallják a médiában, háborúk, ebola, szegénység, bűnözés. Nem a legkönnyebben/legolcsóbban utazható kontinensek közé tartozik, a turista ösvény nagyon keskeny, ha létezik egyáltalán, de bőven kárpótol életre szóló élményekkel: 

vonatoztam Dakarból Bamakoba 42,5 óra alatt, voltam törzsi szertartásokon Kongóban, követtem futva elefántokat Ghánában, Madagaszkáron megmásztam a kutyáról elnevezett Peak Bobby-t, tevegeltem Maliban tuaregekkel Timbuktuból a Szaharába, sétáltam oroszlánnal Zimbabwéban, táncoltam tigrinya esküvőn Etiópiában, Beninben vudu szertartásokon vettem részt, maszkos temetési táncokat néztem Togoban, Zambiában kenuztam a Zambézin, dozókkal jártam az erdőt Elefántcsontparton, Ruandában gorilla bébik játszottak a lábamon, raftingoltam az Níluson Ugandában, másztam dűnéket Namíbiában, bálna gyerekeket lestem Mozambikban, megnéztem az ebola áldozatainak tömegsírját Sierra Leonéban, megcsodáltam Bissau-Guinea hatalmas teknőseit, Szudánban az 52 fokban itattam a tevéket a sivatagban, laktam Baka pigmeusoknál Kamerunban és bejártam a Zöld-foki Köztársaság 7 szigetét.