Olaszország rejtett kincsei Budapesttől 5 órányi autós útra

Élet egy harminc fős erdei faluban

Előadó: Patai Mercédesz (Én és Italy)

Friuli-Venezia Giulia természeti és kulturális szempontból a csizma egyik legszínesebb régiója. Friuli egyike az ország azon kevés részeinek, ahol az olaszon kívül még három nyelvet hivatalos nyelvként tartanak számon. Határvidéki szerepének és a számos kultúra együttes jelenlétének köszönhetően Friuli minden egyes völgyét eltérő népszokások, hagyományok, sajátos ételek, életformák jellemzik.

A régió képes minden igényt kielégíteni; vannak égig emelkedő hegyek, félelmetes szakadékok, vízesések, smaragdzöld vízű tavak, római kori városok, színes halászfalvak, lagúnák, csodálatos tengerparti ösvények, sziklaszirten emelkedő várak. Itt vannak Collio dombjai is, ahol az édes lankákon futó cédrusokkal keretezett utak középkori kolostorokba és borkastélyokba vezetnek. Erre palackozzák az olaszok híres Tocai borát, mely a mai napig viták tárgyát képezi.

A Grivò folyó völgye rejti a tartomány egyik legkülönlegesebb szegletét, a 30 fős Borgo Stremiz nevű erdei falvacskát, ahol 2 hónapon át éltem és dolgoztam 2021 nyarán.

Előadásomat meghallgatva megtudhatod, hogy miért is annyira különleges ez a hely, melyet gyakorlatilag az 1976-os nagy földrengést követően építettek „újjá”. Megismerheted a vidék legfontosabb történelmi aspektusait és kulturális különlegességét, sajátos ételeit, érdekes népszokásait és sok kirándulóhelyet és ajánlok számodra.