nonSTOP Oroszország

Előadó: Mayer Márton

FIGYELEM.
Az előadás a 2022-es orosz agresszió kezdete előtt készült, így ennek a szomorú háborúnak a történéseiről és Oroszország, az “oroszok” nemzetközi megítéléséről nem szól.

Oroszország. Moszkva és Pétervár, hó és jég, kaviár és vodka. Vajon mennyi időt kell eltölteni egy országban, főleg ha az a Föld legnagyobb országa, ahhoz, hogy megszabaduljunk sztereotípiáinktól?

Többek közt ezzel a kérdéssel a fejemben érkeztem meg 2013 novemberében, a már javában zajló orosz télben, Nizhny Novgorodba, ahol majd egy éven keresztül dolgoztam és ismerkedtem az ébredő orosz medvével.
Miért pont Oroszország? A hazai oroszbarát és oroszellenes hangulat fokozódása, a nyelvtanulás és a tapasztalás, megismerés igénye mind hozzájárultak választásomhoz, azonban a döntés alapja egy gyermekkori álmom volt: Transzkontinentális utazás autóstoppal! A távol-keletről haza ingyen, repülő, vasút nélkül.

Nizhny Novgorodban 8 hónapon át foglalkoztam gyerekekkel, tanítottam, meséltem Európáról és a világról. A város mindössze kétezer kilométerre keletre fekszik Budapesttől, de egy másik világban, ahol még ma is kuriózum egy nyugati.
Az itt töltött időt azonban a munka mellett sokkal inkább a felkészülés, a tervezés jellemezte. Információt gyűjtöttem, megtanultam oroszul és részletesen kidolgoztam tervemet: A Japán tengertől haza autóstoppal, lehetőleg pénz használata nélkül.

2014 július 1-e.
Az észak-koreai–kínai–orosz hármas határ közelében lévő “Хасан” katonai támaszpont fogdájában ülök és valójában itt kezdődik az utazás…. És itt kezdődik a távol-keleten, Szibérián, Mongólián, a sztyeppen, az Urálon és a Kaukázuson át vezető, a háborús Krímet is érintő utazásról szóló képvetítéssel egybekötött élménybeszámolóm is.
A több mint 16.000 kilométeres út során sok száz sofőrrel és helyivel kerültem kapcsolatba. Beszélgetéseink felbecsülhetetlen értékű tapasztalattal ruháztak fel az “orosz ember” gondolkodásával kapcsolatban, ebből és nem mindennapi élményeimből szeretnék egy darabot átadni a Nagyérdeműnek.

Nem tudod elképzelni, hogyan lehet két hónapig az úton élni?
Érdekel, hogy mit gondolnak az oroszok az Európai Unióról, Amerikáról, Magyarországról? Kíváncsi vagy, hogyan lehet lóháton és jurtában telefont tölteni?
Akkor most Dagesztán vagy Csecsenföld az Oroszország, vagy sem?
Gyere el, figyelj és kérdezz! A világ legnagyobb országa sokkal több, mint kőolaj és néhány szépen festett matrjoska!