Dr. Neszmélyi Emil (@emilclimbs)

Magamról

Dr. Neszmélyi Emil vagyok, civilben ügyvéd, motivációs előadó, és a Dumaszínház vendég fellépői között is elő szoktam fordulni a történeteimről szóló esteken.

Bár hegyeket is mászom, önmagamat inkább világjárónak, teljesítménysportolónak és kietlen vidékek felfedezőjének tartom. Az elmúlt évek alatt végigmásztam minden földrész legmagasabb hegycsúcsát, amikor teljesítettem a 7 Hegycsúcs Sorozat mindkét változatát, ahogy azt Reinhold Messner és a Richard Bass megálmodta. E közben két alkalommal jártam az Everest csúcsán, amit két irányból sikerült teljesítenem, Tibet felől és Nepál felől is. Lehetőségem volt eljutni például Alaszka lavinaveszélyes hegyei közé, az Antarktika jéghideg gleccservilágába, menekültem ausztrál bozóttüzek elől és ereszkedtem hegyről trópusi monszunban is Indonéziában.

A 7 Hegycsúcs Sorozat már elnevezésében is érdekes, hiszen mi földrajzból még úgy tanultuk, hogy hat földrész létezik, itt mégis hét földrész csúcshegyei jelentik a célt, és ha még hozzáteszem, hogy ez valójában 8 hegycsúcsot jelent, már sejthető, hogy bőven volt okom utazni a világ földrészei között, és persze nem maradtak el a kalandok sem.
A 7 Hegycsúcs Sorozatról – más néven 7 Summits Series – itt tudhattok meg többet.

Igyekszem úgy élni a mindennapi munkám mellett, hogy a végelszámolásnál ne legyen majd hiányérzetem azért, mert nem éltem meg valami olyan kalandot, ami foglalkoztatott vagy nem tettem meg mindent egy olyan célért, amit kitűztem magam elé. Az expedíciókra úgy készülök és edzem, hogy közben a hétköznapokban dolgozom, mint bárki más, munka mellett szakítok időt erre. Ebből is látható, hogy nem vagyok hivatásos hegymászó, sem hivatásos felfedező, hanem csak egy asztmás ügyvéd, aki hétköznapi életet él addig, amíg a következő kalandja el nem kezdődik. Az előadásaimon természetesen a motivációm ilyen magas szinten tartásáról is benyomást tudtok szerezni. 2016-óta tartok előadásokat itthon és a külföldön is a világjárásom különböző állomásairól, igen sokszor az Everest mászások tanulságairól, és közben azt tapasztalom, hogy sokan azért érzik úgy a hallgatóságomból, mintha együtt mászunk hegyet, mintha közben ott lennének mellettem, mert a mindennapjaim itthon ugyanúgy telnek, mint bárki másé.

A világjárásom természetesen nem csak a hegyekről szól. Sosem hagytam ki a lehetőséget, hogy minél többet megtudjak a helyi kultúráról, az emberek szokásairól és óhatatlanul megtapasztaltam a földrészenként merőben eltérő gasztronómiát is.

Remélem találkozunk a Járatlan Utak Fesztiválon. Ha előadáson kívül futunk össze, kérdezz tőlem bátran!

Blogom
Weboldalam
Wikipedia

Korábbi előadások: