Némethy András

Külső és belső út – utazás, mint filozófia, önismereti tréning

Az emberek számos különböző okból utaznak: munka, pihenés, világlátás, nyelvtanulás stb. A világjárás módja is annyi féle, ahány ember úton van; szervezetten, egyénileg, turistás helyekre, világ végére, tengerpartra, hegyekbe, metropoliszokba. Van, aki sátorral, autóstoppal vág neki, mások kövér pénztárcával, nagyobb igényekkel. Egyáltalán mi is az az utazás és mi ennek a legjobb módja?
Az előadás során a saját külső- és belső utamon keresztül próbálok olyan a kérdésekre választ adni, amik a Colosseum romjainál, vagy a Kanári-szigetek tengerpartján talán eszünkbe sem jutnának. Olyan kérdésekkel fogunk foglalkozni, mint kitartás, akaraterő, (ön)bizalom, felelősségtudat, szabadság, sors, barátság, lemondás, gazdagság. Annyit már most elárulok, hogy az utazásnak nincsen legjobb módja, legnemesebb célja, és amit megpróbálok átadni az csak egy, a megannyi forma közül. Egy igencsak aszketikus, a komfort zónától távoli életstílus ez, ami lemondásokkal teli, mégis igen gazdag, tervezetten tervezetlen, mélyre látó, mégis felszínes, nagyszerű emberi kapcsolatokkal teli, mégis magányos.
A különleges, kevés ember által ismert helyeket megmutató fényképek mellett igyekszem feltárni, hogy az utazásnak mind az élvezetesebb, mind pedig a nehezebb pillanatai milyen lehetőségeket rejtenek a fejlődésre, tanulásra, tudatosságra.
Érezzük át egy pillanatra, milyen az, amikor az utazó eggyé válik az úttal, amikor eljutunk a tűrőképességünk határára, sőt, túl is lépünk azon. Ebben igyekszem minden kedves érdeklődő segítségére lenni.

Galéria