Napfogyatkozás a 66-os úton

Előadó: Knap Tamás

Az út ötlete 1999.08.11-től eredeztethető, amikor Balatonfüreden csodálhattam meg azt az égi jelenséget, amelyet teljes napfogyatkozásnak (total solar eclipse) hívnak. Akkor azt hittem, hogy életemben többször ilyen csodát nem fogok látni, mivel Magyarországon legközelebb 2081-ben lesz újra. De ismereteim bővülésével megtudtam, hogy ez valóban igen ritka jelenség, de csak a Föld adott pontját tekintve, egyébként azért időközönként megfigyelhető, de ehhez oda kell utazni. Így láttam már 1999. után Egyiptomban 2006-ban, és Kínában 2009-ben, majd következett USA 2017-ben.

De ha már ilyen messzire készültem utazni családosan (2 felnőtt és 2 kamaszkoron éppen túli leány), akkor a teljes napfogyatkozás mellett fűzzem fel mindenki ötletét, ami belefér 30 napba. Ennek egy elemeként valósult meg a 66-os út (Route 66) végigutazása kisebb kitérőkkel a környékbeli területekre.

Az előadáson résztvevők betekintést nyerhetnek az USA igen változatos tájegységeibe, mivel ez a klasszikus út 8 tagállamon vezet keresztül keletről nyugatra, Chicagotól-Los Angelesig. Mi ezt az időbeli ütemezésből adódóan visszafelé tettük meg. Olyan nevezetes helyekre adok bepillantást, mint a Hoover Dam, Grand Canyon, Antelope Canyon, Monument Valley, Petrified Forest, Cadillac Ranch. Emellett próbálom átadni azt a szabadság érzetet, amelyet az út nyújt az utazók számára.