Molnár Kitti és Lengyel Dániel

Hogyan tervezd meg az utazásod?

Ti mindig csak csavarogtok – mondják az ismerőseink és a rokonaink. És valóban. Az életünk az utazás. Bő hat év alatt 75 országban jártunk együtt, de külön-külön is sokat utazunk. Mindketten idegenvezetői végezttséggel rendelkezünk, de különböző érdeklődési körünknek köszönhetően jól kiegészítjük egymást. Míg egyikünk az idegennyelvek szerelmese, a másikunknak a vonatok és a repülők a szenvedélye.  

Mikor a huszas éveink közepén megismerkedünk, már mindketten jártunk Európa nagy részében egyénileg vagy barátokkal. Együtt pedig sikerült bejárni kontinensünk összes országát, beleértve olyan járatlan helyeket is, mint Moldova, Fehéroroszország, Andorra és Koszovó.

Ezután nagyobb küldetésekre indultunk. Jártunk több alkalommal a Közel-Keleten, Afrika egy-két turistabarát országában, a Kaukázusban, Latin-Amerikában és Délkelet-Ázsiában is. Leginkább az egy-két hetes hátizsákos, városnézős utazások állnak hozzánk közel, de éltünk is már külföldön hosszabb ideig. Az utakat mindig magunknak szervezzük. Igyekszünk a rendelkezésre álló rövid idő alatt a legmélyebben megismerni az adott ország kultúráját, és megtekinteni a legfontosabb nevezetességeket.

Sajnos mi sem utazhatunk folyamatosan, hiszen mellette mi is egész évben keményen dolgozunk, és az év háromnegyed részében spórolunk, hogy minél többet csavaroghassunk. Így viszont van időnk az utakat tervezni, amikor éppen itthon vagyunk. Nem csak magát az utazást szeretem, hanem az egész tervezési folyamatot, ahogy egy ötletből szépen lassan egy utiterv kerekedik. Lépésről-lépésre építjük fel a kirándulást az itt-ott összeszedett információkból, folyamatosan nézegetve a légitársaságok honlapját olcsó repülőjegyekért.

A legbüszkébbek arra a 24 napos utazásunkra vagyunk, melynek során hat országot jártunk be egészen jól. Útmegszakítással Kataron kereszül utaztunk Indonéziába, ahol több szigeten is jártunk, majd végighaladtunk Malajzián, átruccantunk Bruneibe, pár napot Sri Lankán töltöttünk, végül utunkat Szingapúrban zártuk.

Bár a legtöbb utazásunk iszonyú pörgősen telt a rövid rendelkezésre álló idő miatt, mégsem hagytunk ki olyan élményeket, mint sivatagi szafarira menni Dubajban, meglátogatni egy bőrcserző műhelyt Marokkóban, megmászni egy vulkánt Guatemalában, de fürödtünk a Karib-tengerben Belizeben, illetve jártunk Európa legészakabbi pontján is, a Nordkappon Norvégiában.

Az a filozófiánk, hogy az utazás lényege az, hogy megismerjük más nemzetek kulúráját, azaz, hogy ne csak nézzünk, lássunk is. Ha megismerjük egy ország kultúráját, történelmét, segít jobban megérteni az ott élő emberek gondolkodását is. Azt gondoljuk, hogy minél többet látunk a világból, annál szélesebb látókörő, nyitottabb gondolkodású, jobb emberek leszünk.  

Miért ne indulhatnál világgá egymagad vagy a pároddal? Ha motoszkál benned a vágy, hogy te is belevágj, tarts velünk az előadásunkon, és adunk pár tanácsot, hogyan tervezd meg úgy az utazásod, hogy valóban azt látsd és csináld, amit szeretnél.

Hogyan tedd meg az első lépéseket utazásod megszervezésében? Mikor indulj, hogy elkerüld a csúcsszezont, amikor minden drága és tömve van turistákkal, de mégse legyen viszontagságos az utazásod a rossz idő miatt? Honnan szerezhetsz megbízható információt? Hogyan döntsd el előre, hogy egy-egy városra vagy látványosságra mennyi időt szánj? Hogy készülj fel előre minden lehetséges kellemetlenségre, hogy semmi se érjen váratlanul (késik a repülő, nem létezik a szállásod, amit lefoglaltál, beteg lettél, ellopták a pénztárcád stb.)?

Ezekre a kérdésekre, és azokra, amik esetleg felmerülnek benned, mind választ kaphatsz előadásunkon.

Blogunk: https://100orszag.blog.hu

Instagram: https://www.instagram.com/szazorszag/

Bemutatkozó videó