Mexikó reloaded

Előadó: Belme Ágnes (Travel In&Around)

2012-ben vágtam neki először a hátizsákommal a világnak. Persze nemegy egyszerű kis nyugat európai túrán, hanem Mexikóban próbáltam ki, milyen egyedül utazni. 

Évekig mondtam, hogy visszamennék, mert nagyon nagyon jó emlékeim vannak és annyi mindent nem láttam még ott, de mindig volt izgalmas új utcél. 2012-ben végül Guatemalába és Belizbe is eljutottam. Nem terveztem. de nem bántam. Majd 2019 decemberébe úgy adódott, hogy az egyetlen még kifizethető repülőjegy Guatemalába szólt. Nem bántam meg a visszatérést, új dolgokat láttam, új élményekkel gazdagodtam. 

És beköszöntött a COVID korszak. 2020 végén már nagyon hiányzott az utazás és elkezdtem úgy rendezni az életem, hogy márciusban legyen pár hét szabadságom. A szabadság meglett, nyitott ország kevés volt, utitársak is lettek és Mexikó adta magát. 

7 hétig utazgattam, ebből 4-et társasággal 3-at egyedül. Mexikó nagyon sokat változott 9 év alatt. Eltűntek kedvenc helyeim és lettek újak. 4 hét alatt azt a területet jártuk be, amit anno én egyedül. De most bérelt autóval és máshogy. A most látottak 70 %-a nekem is újdonság volt. A kedvelt Yucatán félsziget Cancuni indulással rengeteg élményt tartogat. Maya romok, tengerpartok, cenoték, dzsungel. Ebből hozok egy csokorral. 

A maradék 3 hétben a bakancslistámon régen szereplő Qaxaca tartományt és Mexico város környékét jártam be. Piramisból nincs hiány Mexikó többi részében sem. Túrázni így is lehettett, hogy a communityk 80%-a zárva tartott. Sok rugalmasság és újratervezés kell a Covid időszak alatti utazáshoz. De így is megéri. Annak kell mindig örülni amit az adott napon csinálni lehet. 

Mexikó város a mai napig valami misztikus, félelmetes érzéssel él a fejemben, annyi rossz dolgot hallottam róla. Mindig emlékeztetni kell magam arra, hogy Mexico város az a hely, ahol 5 napig voltam és ahol ezt a misztikus félelmet egyetlen egyszer sem éreztem. Ahol végre eljutottam Teotihuacanba, ahol arany árban mérték a hivatalos angol nyelvű PCR tesztet, ahol minden este valami illegális buliba invitáltak a helyiek. COVID miatt hivatalosan zárva voltak a helyek, de azért egy két bevásárlóközpont tetején mégis megszólalt a zene éjszaka. 

És hogy 3-szor tudna.e újat mutatni Mexikó? Biztosan! Még mindig maradt a bakancs listámon hely onnan. 😊