Merle István

Fényképezőgéppel a világban.
A technika, mint az élmény eszköze

Merle István vagyok. Építészet, Fotózás, Utazás, e hármasság tölti ki leginkább életem mindennapjait.

Gyerekkorom meghatározó élményei közé tartozott a fényképezőgép felfedezése és az általa létrehozott varázs, ami az egyetemi évek alatt teljesedett ki igazából az általam szervezett „Építészhallgatók tanulmányútja” fotózásai során. Ezekkel a kb. 1 hónapos túrákkal bejártam és végigfotóztam egész Európát, összekötve a kellemest a hasznossal, mint nyaralás, mint tanulmányút, melynek alapját az építészettörténeti órákon megismert helyszínek, épületek képezték, kezdve az ókori emlékektől a katedrálisokon át egészen a modern építészetig.

Átlépve néhány évet, a multi világában eltöltött 10 kemény év után ismét előtérbe került a fotózás örömteli világa, mely most már mindig elkísér a világ szebbnél szebb, hol közeli vagy épp távoli tájaira, mint „nagy utazót”, miközben leírhatatlan élmények főszereplője lehetek úgy, hogy mindezt bármikor újra átélhetem a képek segítségével.

Miért utazom, miért fotózom? Mert feltölt, kikapcsol, kiemel a hétköznapok szürke világából, – a sokat emlegetett „mókuskerékből” – megnyitva egy másik dimenziót, a világ és egyben a saját világom felfedezését is, de ehhez át kell lépni a komfortzónát.

Gyertek el a 6. Járatlan Utakon Fesztiválra, ahol az előadásomban megpróbálom felvillantani/bemutatni a fotózáshoz tartozó technikai lehetőségeket, problémaköröket, szabályokat és válaszokat adni a fotózás közben felmerülő általános vagy épp egyedi kérdésekre illetve a Ti kérdéseitekre, / Pl.: Blende, Záridő, Iso, Nikon vs Canon, képfeldolgozás, stb / úgy hogy közben részesei lehettek az én képi világomnak.
Meglepetésként pedig egy videóval is készülök, melyben lesznek nagy vasak, épített off-road autók, gyönyörű tájak, kultúrák, s mindez a Balkánról egyenesen.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindegyik Járatlan Utakon Fesztiválon részt vehettem, hol nézőként, hol segítőként, s így jó szívvel ajánlom Nektek, ha csak a gondolat is felmerült a Bennetek, hogy utazzatok, de nem tudjátok, hogy kivel és hogyan, mivel és hova vagy épp milyen módon tegyétek mindezt, mert minden kérdésetekre választ kaphattok a fesztivál előadóitól, előadásaiból, mindezt egy helyen koncentráltan 2 napba sűrítve!
Gyertek, kérdezzetek bátran én most is ott leszek. ☺