Méhész Zsuzsa

Magamról

Gyermekkoromban minden utazásról és felfedezésről szóló könyvet elolvastam ami a kezembe került. Képzeletben Humboldttal vitorláztam a Kordillerákon, Almássyval autóztam a Szaharában, Széchenyi Zsigmonddal kergettem a zebrákat a szavannán, Howard Carterrel együtt nyitottam fel egy fáraó sírját a Királyok Völgyében – ezt képzeletben többször is, egymás után – és Baktay Ervinnel ültem meg egy elefántot a dzsungelben. 

Hátizsákos felfedezőnek indultam, aki élményekre vadászik. Az élmények azonban megsokszorozódnak, ha megosztjuk őket másokkal. Így lett a folyton úton lévő, felfedező kedvű könyvmolyból idegenvezető, túraszervező majd turisztikai tanácsadó és forgatócsoportok fixere. Szenvedélyesen keresem az egyedit, a személyeset, a különleges helyeket. Hogy valódi utazónak érezhessük magunkat. Ehhez egy-egy kultúrát a hétköznapjain és a konyháján keresztül is megismerek – de a legfontosabbak számomra az emberi kapcsolatok és történetek. Könnyen beépülök, lelkesít, ha meg tudok szólalni az adott ország nyelvén, és ahol megtetszik, ott hosszabb időt töltök. Kétnaponta nem rohanok új helyre, nem gyűjtök látnivalókat és van, hogy egyetlen fotót sem készítek. Rengeteget sétálok, örök flow-ban vagyok és ugyanúgy imádok csendesen szemlélődni, mint megragadni a lehetőséget vagy új barátságokat kötni. Amikor csoportot vezetek, igyekszem elérni, hogy a jelenben legyenek testben és lélekben. Nem egyszerű, de általában sikerül.

Két utazás közt írok, turizmust és marketinget tanítok, nemzetközi turisztikai projektek szakértőjeként készítek elemzéseket és stratégiákat. Gasztronómiával, kultúrával és utazással kapcsolatos cikkeim rendszeresen jelennek meg a Dining Guide és A Földgömb magazinokban. Nagy öröm számomra, ha az írásaim a nyitott szemmel való utazásra, a valódi értékek megismerésére inspirálják az olvasókat.

A slow és felelős utazás egyik első hazai képviselőjeként a magyar utazási kultúra fejlesztése a misszióm. Nem kedvelem az ügyeskedést, a bájos igénytelenséget, a turista-utazó ellentétpárt. Nincsenek turisták és utazók: csak emberek vannak, akik kíváncsiak a világra, és nekünk, rutinos világjáróknak a felelősségünk, hogy milyen példát mutatunk vagy milyen módon mutatjuk meg nekik azt. 

Instagram
Linkedin
Máramaros és a kizökkent idő
Városi méhészek
Végigettem Indiát
Lenyűgöző India
Egy különleges falu a végeken
A legkevesebbet ártani
Spektrum Home Magazin

Korábbi előadások: