Mali, a színek számtalan árnyalata

– természeti csodák a szavannán, emberi gyarlóságok árnyékában

Előadó: Vadász Zsolt (Trabant Expedició)

Mali, ez a gyönyörű, színes és zenével teli ország gyakori célpontja a nemzetközi raliknak, turista tömegeket vonzó táncos, mulatózós fesztiváloknak és sajnos a humanitárius karavánoknak is. 

A Száhel sivataga után következő szavanna-vidék flórája, faunája üditőleg hat az erre turistáskodókra.

Mauritánia tespedt, letargikus, tétlen világa után, végre színek jönnek velünk szembe és nem a sivatag jellegzetes vörös pora. 

Az itt élők mentalitása is teljesen más, a legnagyobb nyomor közepette is képesek mosolyogni, énekelni, táncos összejöveteleket rendezni. 

Társadalmi, kulturális berendezkedésüket komolyabban nem kutattuk, de a a Trabant-expedició alaptézise az, hogy nem szeparálódunk el a sokcsillagos hotelek valamelyikében, mert épp a legdurvább terrorkorszakól számol be a sajtó. 

Kis emberek vagyunk, egy sosem látott mulatságos, érdekes kis autóval, aminek következtében nem néznek ki belőlünk potenciális pénzforrást a „rossz” emberek. 

Ez teszi lehetővé és nagyon egyszerűvé a helyiekkel való barátkozásunkat, ismerkedésünket. 

Apró általában egyetlen család által üzemeltett kempingek, vagy motelek, panziók a szálláshelyeink ahol a „vendég” néhány nap, vagy hét után már inkább távoli rokon besorolást kap, mint „kliens”-et.

Együtt élünk velünk, megtanuljuk étkezési szokásaikat, gyerekeik nevét, meghallgatjuk nyűgjeiket, bajaikat, ahol tudunk még segítünk is. 

Ezért az európai mércével nézett alacsonyabb életminőségért, sokszoros élmény anyaggal térhetünk haza.

A helyiek útmutatása alapján sokkal másabb az ilyen vidéken kalandozni, mint az utazási irodák harsogó plakátjai után menni. Számtalan kaland, meglepetés kötődik az ilyen utazási formához, lehet lemaradunk a tömegrendezvényekről, lehet nem vigyáznak ránk fegyveres testületek állig fegyveres marconái, de Afrikának és az Afrika-érzésnek nem is erről kellene szólnia. 

A Maliról szóló előadásunkban erről szeretnénk szólni.