Malajzia

– Borneo trópusi esőerdőitől a hipermodern felhőkarcolókig

Előadó: Dr. Halász Levente

Levente a jelenlegi fesztivál alkalmával Malajziáról mesél, mely Délkelet-Ázsia egyik leggyorsabban fejlődő, legváltozatosabb kultúrájával rendelkező trópusi országa. Harmada a Maláj-félszigeten, kétharmada a Föld harmadik legnagyobb szigetén, Borneón található. Fővárosa, Kuala Lumpur a világ legmagasabb iker felhőkarcolóival dicsekedhet, sőt, idén adják át a Föld második legmagasabb épületét, a Függetlenség-tornyot (679 m).

Másik jelentős metropolisza Penang/George Town, Ázsia meghatározó street food és street art fővárosa.

Az előadásból kiderül, miért hívták a területet az ókorban „Arany félszigetnek”, hogyan néz ki a világ leghatalmasabb barlangi csarnoka, amelyben 40 Boeing 747-es is elférne.

Megtudhatjuk, miért maradt meg hivatalos büntetési formaként a botozás, miért világítanak a mozikban filmvetítés alatt, a jegygyűrűt miért nem a vőlegény, helyette annak legidősebb női rokona húzza fel a menyasszony gyűrűsujjára.

Szó esik esőerdők mélyén élő törzsekről, amelyeknél néhány évtizede a fejvadászatot bevett szokásnak tekintették, a fej mutogatása pedig fontos rítusnak számított.
Látunk 4-6 méteres király kobrákat, amelyek itt élnek legnagyobb egyedszámban, orrszarvú madarakat, szakállas disznókat és a kihalás szélére került maláj tigriseket.

Megtudjuk, hogyan néz ki a Tualang-fa, amely a világ legmagasabbra növő fásszárú növénye (a Mátyás-templomot is meghaladná), valamint a Rafflesia, amely a világ legnagyobb virága (átlagosan egy méteres az átmérője).

Lesz szó regionális gasztronómiáról, különösképpen bizarr, helyi specialitásokról: rizzsel töltött főtt tengerisün, tengeri uborka, sült szöcske.

Végül, de nem utolsósorban betekintést nyerünk az országban élő muszlim, hindu, buddhista, keresztény, szikh lakosok és a több száz helyi törzs sokszínű vallási kultúrájába olyan rendezvényeken keresztül, mint az Esőerdő Világzenei Fesztivál, a Kínai Újév Ünnep, a Fényfesztivál, vagy a Sárkányhajó Fesztivál.