Lóczi Viola

Utazz a hobbiddal, búvárkodás a világ körül.
Pálmafák és korallok között, amerre a búvárkodás visz.

Lóczi Viola vagyok – Közgazdászként végeztem, majd közel 8, a szakmámban eltöltött év után egyik napról a másikra felmondtam akkori munkahelyemen. A hirtelen ötletet az azóta már egyesületté alakult Valyo, város és folyó csoport egyik projektje ihlette, amikor is négy napon keresztül raklapokat festettünk színesre, hogy a belőlük épített bútorokat kihelyezzük a Duna-partra. Elhatározásom, mondanom sem kell, alaposan felforgatta addigi életem.

Először is beiratkoztam egy búvártanfolyamra, majd a nyakamba szakadt végtelennek tűnő szabadnapok tudatában elkezdtem áttervezni az éppen aktuális utazásaim. Bár már fiatal korom óta az idegen országok vonzásában éltem, és az évenkénti 1-2 desztinációval nem lehetett sok okom a panaszra, mégis mindaddig 3 hétnél hosszabb időre nem sikerült kiszakadnom a “mókuskerékből”. Ezúttal valami újat, többet akartam, amitől titkon azt is reméltem, hogy majd megadja a választ az oly sokak által feltett és ezután hogyan tovább, mivel szeretnél foglalkozni? kérdésre.

Három hónap alatt bebarangoltam Izlandot és ellátogattam az Arab-félsziget olajországaiba. Mindezt hátizsákkal, hostelekben megszállva, vagy autóban alva és a couchsurfing közösségének segítségét igénybe véve tettem. Viszonylag szerencsésnek mondhatom magam, hogy első merüléseim olyan lélegzetelállító helyeken történhettek, mint például Omán, vagy a Seychelle-szigetek trópusi vizei. Egyáltalán nem meglepő, hogy ez olyan meghatározó élményt nyújtott amiből szerelem lett első próbálkozásra. Hazaérve már azt latolgattam, hogyan válhatna a búvárkodás hivatásommá.

Ezt követően amikor Magyarországon tartózkodtam időm zömét továbbra is a Valyo programjainak szervezésével töltöttem, utazásaim pedig már kéz a kézben jártak a búvárkodással. Időközben oktatóvá képeztem magam és hivatásos búvárként életformámmá vált az utazás. Eddig összesen 8 hónapot éltem a karibi Mexikóban, 6 hónapot Thaiföldön, 4 hónapot Spanyolországban és terveim szerint ez még csak a felsorolás kezdete lesz. Előadásomban tapasztalataimmal és személyes történeteimmel azokat a szigeteket próbálom majd a hallgatósághoz közelebb hozni, amelyek víz alatti világába is betekintést nyerhettem. Úgy, mint a Seychelle-szigetek, Cozumel, Kuba, Málta, Koh Phi Phi, Similan szigetek és Mallorca.

Galéria