Látogatás Francia Polinéziában, a Földi paradicsomban

Előadó: Prelovszky Attila

Francia Polinézia (Tahiti nyelven Porinetia Farani) Földünk egyik legizgalmasabb, legizoláltabb és legszebb szigetvilága. A trópusi égövben elhelyezkedő csodálatos szigetvilág a Csendes Óceánon belül kb. 2 millió négyzetkilométeres vízi terülten terül el és 5 nagyobb szigetcsoportból áll.

A szigetvilág összesen 118 szigetből áll, amelyek szárazföldi területe mindössze kb. négyezer négyzetkilométer. Francia Polinézia Franciaország Tengerentúli társult területe és a lehető legszélesebb autonómiával rendelkezik, fizető eszköze a mai napig is Csendes Óceáni Frank (CFP).

Az előadás a legnépszerűbb és a legtöbbet látogatott ún. Társaság Szigetekre kalauzolja el a nézőt. A vetítés során részletesen megismerhetitek Tahiti, Moorea, Huahine, Raiatea, Taha’a és Bora Bora szigetét. A szigeteket minden esetben hajóval vagy motorcsónakkal is körbejárjuk. Ezen hajóutak során lehetőségünk nyílik a valóban fantasztikus víz alatti mesevilág megismerésére is.

A szigetek alaposabb megismeréséhez ezek körbehajózása feltétlenül szükséges, de az előadás során a szigetek belsejében is alaposabban körbe fogunk nézni. Moorea csodálatos trópusi szigetén egy kimerítő vadregényes gyalogtúrán is részt fogunk venni.

Az előadáson lesz szó gyöngyhalászatról és a gyöngykészítésről, ellátogatunk egy hamisítatlan Polinéz táncelőadásra, látogatóba bemerészkedünk a Társaság Szigetek néhány leghíresebb resortjába, számos paradicsomi tengerpartot is megismerhetünk, továbbá megtudhatjátok, hogy Budapestről hogyan lehet a legolcsóbban elrepülni Papetee-be, a szigetvilág fővárosába.

A szigeteken két hetet töltöttem és low budget utazóként jártam be azokat. Felmerülhet bennetek a kérdés, hogy a világ eme hírhedten drága, izolált és csodálatos szegletét be lehet-e járni alacsony költségvetéssel. A válasz igen, de ehhez hozzátartozik az is, hogy nagyon nehezen és némi fegyelem is szükséges hozzá. Az előadás során igyekszem azt is bemutatni, hogy mivel vihetjük lejjebb a Francia Polinéziai tartózkodás költségeit.