Lakóautó építés A-tól Z-ig

– mennyiből és hogyan?

Előadó: Müller Kinga és Balázsi Zsolt (VANdorland)

Ha két olyan ember találkozik, aki szeret élményeket gyűjteni, imádja a lassú utazást és a roadtripezést, ráadásul közben szakmáik között szerepel az asztalos, a bútortervező, az elekroműszerész és a lakberendező is, akkor utólag egyáltalán nem meglepő a fordulat, hogy egyik nap elkezdenek lakóautót építeni. 

Ezek volnánk mi. Müller Kinga és Balázsi Zsolt, akik egyik nap elkezdtünk lakóautót építeni. 

Kingában fordult meg először ez a gondolat hosszú évekkel ezelőtt egy Montenegrói kempingezős túrája során, ahol nagyon sokféle utazóval találkozott és látta, hogy van, aki tetősátorban alszik, más mobil konyhát épített a csomagtartójába, de a bedobott matracos hippifurgon, az expedíciós jármű és az épített egyedi lakóautó sem számít tulajdonképpen szélsőségnek. Aztán néhány évvel később, Norvégiában újra megszólalt a belső hang, majd az álomötletből cél lett: lakóautót kell építeni! Ekkorra betársult a projektbe Zsolt is, aki nagyon gyakorlatias és Kingával egyetemben ő is nagyon szeret két kezével alkotni, létrehozni, műszaki problémát megoldani. 

Az autókeresés mellett beindult a tervezés, és a hivatalos átminősítés akkor még teljesen ismeretlen útján való lépegetés előre. Párhuzamosan kerestünk online alkatrészeket, offline használt cikkeket és terveztük a belső tér beosztását, választottunk anyagokat és bújtuk a szabványokat. Közben persze jött a covid és számos dolog történt az életünkben, az autó azonban végre elkészült!

Most arról fogunk mesélni Nektek, hogyan építettük meg az autót, milyen lépésekből áll a folyamat, és mennyibe kerül! Kinga részletes listáinak hála összeadjuk és megosztjuk az építési költségeinket! És elmeséljük persze azt is, mi motivált minket az építésben, és hogy mi a következő célunk ezzel kapcsolatban. 

Megmutatjuk, mi minden lehet egy lakóautó része mind funkcionálisan, mind konkrét eszközök szintjén. 

Elmondjuk, mit csinálnánk pont így és mi az, amin esetleg változtatnánk már most. 

Azt is megosztjuk, milyen eszközök, gépek segítették a munkánkat, és egyáltalán mennyi ideig tart egy lakóautó építése saját kezűleg és milyen nehézségekkel találkoztunk az építés közben.

És persze adunk egy kis inspirációt ahhoz is, hogy hova, hogyan, milyen előkészülettel érdemes szerintünk lakóautóval utazni, kinek ajánljuk és kinek nem ezt az utazási formát! 

Ezen felül szívesen válaszolunk saját építésetekkel, vagy lakóautós utazásotokkal kapcsolatos kérdéseitekre is!