Laklia Nándor - Draskóczi Dániel

River Cruisin’
A folyami hajózás mint életstílus

Én egy karrierváltó jogász vagyok, aki 5 évvel ezelőtt lecseréltem az irodai életet, hogy belevessem magam az utazásba. Utazó túravezető lettem, először második világháborús túrákat szerveztem és vezettem Európa szerte Normandiától a Sasfészekig. Idén pedig először dolgoztam folyami hajókon programszervezőként a Rajnán.
Az utazás egyben életforma is számomra. 2016 során 147 napot voltam úton Belgiumban Hollandiában, Németországban, Franciaországban, Luxemburgban, Svájcban, Horvátországban, Lengyelországban és Csehországban. Csak “munkaügyben” idén összesen 5117 km-t utaztam busszal, 3125 km-t vonattal, 2655km-t hajóval, 2057 km-t autóval.

Az előadás során személyes utazásokról (Bolívia, Laosz és Kambodzsa, Belarusz, Moldova és Transznyisztria ) és azt ezt az életmódot fenntartandó, több mint tíz országot felölelő “munkahelyekről” és az ehhez kapcsolódó, kevéssé ismert életstílusról lesz szó.
A fő téma, amiben újat tudok mondani a nagyérdeműnek, az a folyami hajós munka és életstílus rész. Azt szeretném megosztani veletek, hogy hogyan lehet bekerülni a folyami hajózás világába, milyen lehetőségek vannak és hogy milyen az élet a Európa folyóin. Folyami szállodahajók Európában, jellemzően a Duna, Rajna, Majna, Elba, Rhone, Szajna folyókon közlekednek, illetve Amszterdam és Budapest között.

Tudjátok ezek azok az úszó szálloda-hajók, amik ott dokkolnak többek közt a Lánchíd pesti hídfőjénél is, és nem csak pincérként vagy takarítóként lehet bekerülni.

Bemutatom a “crew” életét, elmondom hogyan néz ki a legénység tagjainak egy napja. Megtudhatjátok milyen pozíciókban dolgozunk, miböl áll egy túraszervező munkája, és milyen előnyei és hátrányai vannak a hajós életnek.

Galéria