Kürosztól K2-ig

Előadó: Elekes Attila André

Siráztól Teheránig, Perzsiától a mai, modern Iránig.
Ahogy még sohasem láttad! De tényleg!

A már megszokott, ismeretterjesztősebb stílusban, lélegzetelállító képekkel és tematikához illően Irán legidevágóbb bélyegeivel!

Körbejárjuk az ókori Perzsiát Perszepolisztól, Xerszészek királysírjai mellett haladva a “tekercses” Kürosz nagykirály emlékhelyéig. Átlépünk időben is a Qur’an kapun, végigsétálunk a perzsa költészet promenádján, Hafez híres költő zarándok-sírhelyéig. Siráz főúri palotái, mecsetei, míves kertjei következnek. Majd irány Jázd! Útközben megállunk a tényleg pinkrózsaszín Manarlu tónál, az Abarkuh Jégveremnél, a világtörténelem első giga-mélyhűtőjénél, a Föld bolygó legöregebb, négyezer éves ciprusfájánál, mígnem megérkezük a széltornyok és zoroasztriánusok városába. Benézünk a Tűztemplomba, fel a Csend tornyaihoz, végül egy zurkhaneh szertartásos buliba. Innen tovább Kharanakhon át az ezeregyéjszakás hangulatú Iszfahán érintésével fel a Zagrosz hegyre császárliliom virágzást és népviseletet csodálni! Nem múlhat el iráni út sivatagi napfelkelte nélkül! Egyetlen titka, hogy mindig legyen veled tűzpiros kelmés gyönyörű modell is. Közben megmutatom, hogyan is kell ezt a hijabos fotósműfajt mívesen művelni. Napfelkelte után ilatozó rózsamezőkön át érkezés Kásánba. Bazári és karavánszeráj hangulat a köbön! A varázslat nem tart sokáig, máris a kijózanító gigapoliszban, Teheránban találjuk magunkat. Kádzsárok, Reza Pahlavi, Farah Diba, Argo-feeling és K1, K2. Persze hogy jónéhány bélyegképpel, hiszen a kis papírfecnik nem tűrik a történelemhamisítást. Egyszóval mindenről nyíltan, cenzúrázatlanul! Tényleg úgy, ahogy még sohasem láttad!

Harmadszor vetítek a JUF-on, röviden azoknak, akik még nem ismernének: Elekes Attila André, a Nemzeti Bélyegmúzeum művészeti vezetője, egyben bélyegtervező grafikusművész és világutazó fotográfus vagyok. Pár nagydíjam is igazolja mindezt.
Mégis vallom, a cél szentesíti az eszközt. Látni és láttatni!
Gyere el és győződj meg személyesen róla(m).