Előadó: Ződi Anna

Közel-Kelet testközelből – Bahrain, amit egyik útikönyvben sem mondanak el

A Közel-Kelettel szoros barátságot ápolok, mióta Libanonban jártam, és ez a kapcsolat még szorosabbra fonódott azzal, hogy kiköltöztem Bahrainba. Hogyan jutottam el idáig? Bahrainba ’jobb híján’ mentem, felkészületlenül. Minden azzal kezdődött, hogy egy ismerősöm azt mondta nekem, túl fehér vagyok a Közel- Kelethez és Afrikához.

Ha kiváncsiak vagytok, mit keres egy hindu templom a piac közepén a fővárosban, miért csak 3 boltban lehet alkoholt venni egész Bahrain területén, hogyan oldják meg az erotikus képkockákat a mozikban és hol készül a legfinomabb harissa Muharraqban, tartsatok velem a következő Járatlan Utakon Fesztiválon! Lesz szó arról is, hogyan ismerkedtem meg Nelson Mandela unokájával vagy milyen érzés letegezni a Malawi királyt. Ja, hogy Malawi nem királyság?Akkor hogy-hogy van királya…?

Elhozom nektek az 1001 éjszaka meséit egy órába tömörítve úgy, ahogy én tapasztaltam a saját bőrömön. Hogyan éltem meg a pillanatot a sivatag közepén, mi az amit másképp csinálnék és mi az, amin semmiképp nem változtatnék, ha újrakezdhetném, akkor sem? Mesélni fogok arról is, mit tanultam meg magamról és erről az országról, mit kerestem kint és mit találtam, valamint mi az, ami miatt visszatértem.