Kovács Benedek – Török Bence

Szemétszedés Európa tetején
Tiszta Mont Blanc - avagy 3800 méter ereszkedés egy kukáig

Mit csinál 12 fiatal egy menedékházban 4300 méter magasan? Miért söprögetnek? Miért kell ott söpörni? Hogyan kerül a szemét a hegyre, és hogyan kerül le onnan, ha a kukásautó hólánccal sem tud feljönni? Előadásunkól a magashegyi szemétszedés témakörében ezekre a kérdésekre (is) választ kapsz!

Minden hegymászó szeretne feljutni a Mont Blanc 4808 méter magas csúcsára. Sőt, a mászókon kívül az átlagemberek bakancslistáján is állandó szereplő ez a hegy. A vágyakozók közül rengetegen nekivágnak a hegynek, és minden oldalról ostromolják azt.

A legnépszerűbb Gouter útvonalon egymást érik a hegyivezetők csoportjai és a vezető nélküli mászók. A forgalom miatt újabb és nagyobb menedékházak épültek a hegyen, az alsó szakaszon felvonó és vonat közlekedik, ami még nagyobb tömeget csábít a hegyre.

Érdemes-e ilyen körülmények mellett klasszikus, önellátó stílusban mászni? Vissza lehet fordítani a tömeggel járó, részben akaratlan természetkárosítást? Lehet-e sátrazni a 70 eurós szállást kínáló csillogó menedékházak mellett? Hogy jön össze a szemétszedés és egy születésnap? Egyáltalán, miért megyünk oda?

Kovács Benedek vagyok, ha nem egy multi cég marketingosztályán dolgozom, akkor a hegyeket járom. Magyarország zsebkendőnyi szikláitól az Alpok nagyfalain át az örökké hófedte három-négyezres csúcsokig sokfelé megfordultam és mindig mennék tovább. A hegyen megtapasztalható szabadság átélése és fizikai-szellemi teljesítőképességem határainak feszegetése mellett a tömegmászással járó változások megfigyelése érdekel.

A hegyekben mind többen fordulnak meg (köztük én is) és ez rengeteg változást hoz magával. A kényelmet szolgáló infrastruktúra részeként nagy magasságba vezető utak, felvonók és vasutak épülnek, a gombamódra szaporodó hegyi menedékházak egyre több és több szolgáltatást nyújtanak a mászóknak. A letaposott alpesi gyep, szemét és zsúfolt ösvények okozói mi vagyunk, így felmerül a kérdés: azért megyünk az érintetlen természetbe hogy elrontsuk? Ne menjünk fel innentől? Hogyan lehet a hűtőmágnest is forgalmazó méregdrága menedékházak wellness-mászóinak alternatívát adni és etikusan mászni? Vissza lehet fordítani a hegyek megváltozó világát?

http://zicho.hu/hu/fooldal/

https://www.facebook.com/zicho.hu/