Kovács Bálint

Hungarian Wanderer
Utazás lengyel módra

Kovács Bálint vagyok, a Hungarian Wanderer nevű, kezdetleges Youtube csatorna videobloggere. Először két évvel ezelőtt indultam útnak két hétre, mindössze 15 euróval. Pozsonyt, Bécset és Prágát érintve elstoppoltam Berlinig, majd haza. Couchsurfing-et használtam, ahogy a második utamon is, ami 2016 nyarán történt, akkor Párizsig stoppoltam el. Szintén egy rövidebb, két hetes utazás volt.

A legutóbbi utam már egy évig tartott. 2016 szeptemberében egy ismerősömmel útnak indultunk, elstoppoltunk Gibraltárig, ahol különváltunk. Vitorlás hajót stoppolva eljutottam Marokkóba, ahonnan a Kanári-szigetekre repültem, majd pedig vissza az anyaföldre. Németország, Lengyelország, Franciaország, és Anglia voltak az utolsó országok, ahol jártam, mielőtt hazastoppoltam. Útközben utcaművész, buborékos lett belőlem, és jelenleg is ezzel keresem a kenyerem.

Ahogy Szent Ágoston is mondta: „A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.” Számomra az utazás minden alkalommal egy hatalmas kaland, egy felejthetetlen élmény. Minden országban fantasztikus embereket lehet megismerni, a gyönyörű tájak megcsodálása mellett pedig nagyon fontos, új meglátásokkal, felismerésekkel, tanulságokkal, sokkal több emberekként térhetünk haza. Útközben természetesen akadnak nehézségek, de épp ezek a nehézségek, és ezeknek a leküzdése segít hozzá a fejlődéshez.

Úgy gondolom, bármit el lehet érni az életben, amire csak vágyunk, ami az álmunk, csak annyi a dolgunk, hogy megtegyünk minden szükséges lépést ennek érdekében. Hogyha az az álmod, hogy utazz, azt is megteheted. Minden lehetséges. Ha úgy érzed, a pénztárcád jelenleg nem engedi meg, akkor is. Pontosan erről fog szólni az előadásom, hogy hogyan lehet a nullából bejárni a világot.

Az egy éves utam alatt egyre több lengyel utazóval találkoztam, és egyre inkább megkedveltem őket, egyre több dologban kezdett hasonlítani az utazási stílusom az övékéhez, és úgy érzem, itt az ideje, hogy ezt másokkal is megosszam. Ami sok tekintetben a klasszikus, stoppolós, utcán pénzt szerzős hátizsákos utazás.

Az előadásomból – időnként sztorikkal fűszerezve – konkrét részleteket tudhatsz meg arról, mire fordíts nagy figyelmet stoppoláskor, a sátrazás módjáról úgy, hogy ne raboljanak ki (akár a holmid egy részét ott is merd hagyni a sátorban). Lesz szó hajóstoppolásról, mesélni fogok a dumpster diving-ról, az ingyenes étkezési lehetőségekről, ingyenes szálláslehetőségekről, a sikeres utcaművészet rejtelmeiről, és egyéb, hasznos utazási praktikákról.

Magyar nyelvű videók:
https://www.youtube.com/watch?v=9XdJMpU3bTI&index=1&list=PLgdjuBxb5OymyGrhrHo8CT7jafALKpCIi

Új, angol csatorna:
https://www.youtube.com/channel/UCnad-uHnGUWIYhR5I8I7vSA