Kovács Attila

Öt kontinens egy talpalatnyi földön

Van, aki útközben van otthon. Azt hiszem, én is a folyamatosan elsuhanó tájban találom meg azt a megnyugvást, amit a legtöbb embernek a kandalló melege és az otthon biztonsága ad meg. Nem jobb vagy nem rosszabb életút ez a hagyományosnál – ez a sajátom.
A túrázás, hegymászás hobbiból szakmává vált, aztán nem csak túravezetőként mutattam be a távoli tájak szépségeit egy csapatnyi résztvevőnek, hanem az utazom.com online utazási magazinján keresztül mindenkinek, akinél be van vezetve az internet. Igyekszem nem csak a kötelező látnivalókra felhívni a figyelmet, hanem letérni a tömegturizmus által már unalmassá koptatott klisékről, megtalálni és megmutatni a táj valódi, rejtett szépségeit is. Hiszek abban, hogy az utazás a fejekben hazatérve is tovább folytatódik – közelebb kerülünk önmagunkhoz, ha nem a megszokott körülmények hatnak ránk, az élmények és a tapasztalatok kicsit más szemszögbe helyezik mindennapi életünket is.

Madeira Portugália egyik büszkesége – már könnyen elérhető célpont. Mégis van a szigetnek egy olyan arca is, amelyet kevesebben ismernek, pedig elképesztően változatos tájakat találunk ezen a pici földdarabon. Magasan az óceán felett, gyakran ködbe burkolózva egykori vulkán romja magasodik – a meredek lejtőket buján zöldellő babérlombú erdők borítják. A gyakran szinte függőlegesen az óceánba szakadó, méregzöld hegylábakat nézve akár a Hawaii-szigeteken is járhatnánk. A hódítók a cukornádtermeléshez óriási vízvezetékrendszert építettek ki a rendkívül nehéz terepen – a levadának hívott csatornák behálózzák a szigetet. A víz útját követve a legeldugottabb helyekre is eljuthatunk, titkos völgyek, dübörgő vízesések mutatják meg magukat a álmélkodó túrázónak. De Madeirán találunk szavannát, Peru hegyvidékeit idéző, teraszos műveléssel mintázott környezetben a meredek hegyoldalra tapadó falvakat, a vastagon mohával borított törzsű fák és az embermagasságú páfrányok pedig Új-Zélandot idézik.

Képzeletbeli utazást teszünk ezen a varázslatos, álomszerű tájon, egy órában megpróbálom bemutatni Madeira legszebb kincseit és legizgalmasabb túráit.
Írásaim itt olvashatod: https://utazom.com/cikk/mit-keresunk-a-hegyekben-gondolatok-a-grossglocknerrol

Galéria