Skip to main content

Zajti Ferenc – Autóstoppal Lengyelországban

A 8. alkalommal megrendezett Savaria Filmszemlén Film- és fotóművészet kategóriában az Autóstoppal a szabadság felé című film I. díjat kapott. (Készítői: Zajti Balázs, Zajti Ferenc, Zajti Gábor.)

Zajti Ferenc a film forgatása közben a mű könyvbeli megjelentetését is előkészítette. A film szereplőinek visszaemlékezéseit olvashatjuk ebben a könyvben is. Három generáció indult neki autóstoppal Lengyelországban, a 40-es, az 50-es és a 60-as évek szülöttei. A visszaemlékezéseknek több fő közös vonása van: Lengyelország, a lengyel szellem fölfedezése; szabadságérzés;
elnyomórendszer-ellenesség és nem utolsósorban a lányok. Minden szereplő a maga egyéniségén keresztül láttatja velünk akkori önmagát néha talán nem is túl irodalmias megfogalmazásban, hiszen az élőbeszéd nem előre megkomponált regény… De évezettel olvassuk ezeket a történeteket, kicsit talán azt is jobban megértve, hogy miért vagyunk a lengyelekkel most is, a 21. századi Európában, olyan baráti viszonyban.

Akik nekünk ezt elmondták: Alexa Károly, Asztalos Andrásné Mirka, Barnaföldi Gábor, Bereményi Géza, Bíró Zoltán, Csernyus Lőrinc, Engelmayer Ákos, Erdélyi László Attila, Gulyás Gyula, Haász István, Háy János, Kiss Gy. Csaba, Kovács István, Kubassek János, Lakatos Tamás, Márta István, Nagy Ákos, Novobáczky Sándor, Nyakas Szilárd, Párdányi Miklós, Páva Zsolt, Péterffy András, Racsmány Mihály, Rózsa Géza, Sólyom László, Szalai Attila, Tolcsvay Béla, Várkonyi András, Vékás Péter, Zajti Ferenc.

A könyv kereskedelemben is megvásárolható, részletek ide kattintva.