Workshop

Konfliktus zónákban utazás 

Afganisztántól Szíriáig

Sok tévhit él ezekről a területekről, mert médián kívűl kevés ember merészkedik arra. Amit mi átadhatunk: elindulj-e,hogyan tervezzed utad, hol tájékozódj az aktuális helyzetről?
Hogyan viselkedj konfliktus helyzetekben, mit csinálj ha letartóztatnak (ez majd 100%) , mire figyelj, hogy kerüld el, s ha helyzetbe hoztak, hogyan kerülj ki belőle?
Amúgy bármi kérdés jöhet, kiverekedjük belőle magunkat. ☺

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Workshop előadók

Csonka Gábor

Vándorboy-ként ismernek, korábban független rádióztam, Buddhista Főiskolán tanultam, világutazó lettem, majd ezen fesztivál létrehozója, működtetője vagyok, s egyébként túravezetőként dolgozom több cégnek is.
Mivel 153 országban utaztam, elkerülhetetlen, hogy megforduljak konfliktus zónákban. Afganisztán, Pakisztán, Palesztina, Szomáliföld, Csád, Niger, Kongó, Elefántcsont part, Guinea, Uganda, Szudán, Irak Kurdisztán, Karabah, Abházia, Szíria, Mizoram, Nagaland, Arunachal prades, Kolumbia, stb. azok a helyek amelyekről szívesen sztorizgatok.
Számomra a legizgalmasabb területek, mert a média gyártotta sztereotípiákon túli valóságot ismerhettem meg. Ami egyrészt struktúrákat tekintve szomorúbb néha, de emberileg meg kellemes csalódás volt mindig.
Nagyon érdekelt a konfliktusok háttere, működése, manipuláltsága, a konfliktus megoldási rendszerek, és személyes interjúk után egy egészen más képet kaptam, mint amikor odaérkeztem. Erről Afganisztán és Izrael kapcsán elég jó cikkeket írtam.

http://vandorboy.com/afghanistan/
http://vandorboy.com/israel-1/

weblapom: http://vandorboy.com

Sztori: Afganisztán: szerencsére a vendéglátóm az országos rádióhálózatok tulajdonosa volt, amúgy újságíró, Hamid Karzai-tól lefele mindenkit ismert. Bármi történt a városban, jött neki a telefon. Kérdezte, Gábor jössz? Gábor persze ment vele a lövöldözés helyszínéig. Nagyon fura érzés ilyen közel lenni a halálhoz. Ők tovább kúsztak fotóztak. Engem egy mecsetben hagytak, ahová hozták be a halottakat. Megrendítő, s egyben magasztos, hogy ők félelem nélkül élik életüket és a halálukat is.

Cseh Zsombor

Polgári foglalkozásom HR-tanácsadó, korábban túravezetőként dolgoztam. A Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi tanulmányok szakán szereztem BA diplomámat, illetve ugyanott a mesterdiplomámat Nemzetközi gazdaság és gazdálkodásból. Érdeklődési és kutatási területem az iszlám világ és a Közel-Kelet geopolitikai kérdései.

Az elmúlt évek során az iszlám világ számos országába, köztük háborús térségbe volt szerencsém elutazni túravezetőként, tudósítóként vagy csak egyszerű utazóként. Jártam Afganisztánban, Algériában, Boszniában, az Egyesült Arab Emírségekben, Indonéziában, Marokkóban, Ománban, Szíriában, Szudánban, Törökországban, és ezidáig kilencszer kedvenc országomban, Iránban. Irakból két alkalommal is tudósítottam a kurdok küzdelmeiről és az ISIS elleni harcukról.
Rendszeresen tartok fényképes előadásokat (30-180 fő) utazási élményeimről, tapasztalataimról. Emellett gyakran hívnak rádiós beszélgetésekre, valamint jelennek meg fotóriportjaim és cikkeim magazinokban. Célom, hogy a személyes terepi tapasztalataimat és tudományos ismereteimet felhasználva egy valósabb képet mutassak az iszlám világról és a Közel-Keletről, árnyalva a média által közvetített negatív képet.

Az utazáshoz kapcsolódóan a fotózás a legnagyobb szenvedélyem; fotóimon keresztül is azt a Közel-Keletet szeretném bemutatni az embereknek, amit ők is láthatnak tapasztalhatnak, ha elutaznak a térségbe.