Knap Tamás

Magamról

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy immár több évtizede utazom a világban, mivel első alkalommal már 10 évesen eljutottam külföldre szüleimmel. Igaz ez akkor Csehszlovákiát-Lengyelországot jelentette családi szervezésben, autóval, sátorral. Ezt utána további évi egy-egy külföldi utazás követte (Görögország, Törökország, NDK, Olaszország, Svájc). Ez olyan hatással volt rám, párosulva valószínűleg az utazó génekkel, hogy lételememmé vált az utazás.

21 évesen már én állítottam össze és szerveztem meg az útjainkat, továbbra is autóval bonyolítva. Előbb 6 évvel fiatalabb öcsémmel tettem meg több európai utat, többek között egy 30 naposat Spanyolország-Portugália-Marokkó területén, majd később párommal 33 nap alatt Skandináviát barangoltam be egészen a Nordkapp-ig (Északi-fok). Ezen időszakban az utazás módjára azt szoktam mondani: „all inclusive in the car”, hozzátéve, hogy mindezt egy Lada gépjárműben. Ezek így elég low budget módon valósultak meg, hiszen az autóban alvás mellett, az egyhavi élelem nagy részét is otthonról vittük magunkkal. Az utak összeállításában annak idején a Panoráma útikönyvek leírásai, fekete-fehér képei és a térkép volt a segítségemre, illetve az Utazás kiállításon szerzett információk, míg ma már az Internet használata nélkülözhetetlen ezen a területen.

Később is számos utazást tettem meg elsősorban Európa területén, legutóbb pl. Albániában. A szállások tekintetében már eltolódtam az apartmanok irányába, illetve utazás módjánál a távolabbi célpontok esetén a „fly and drive” megoldást alkalmazom. Mára már USA-tól Kínáig, Egyiptomtól Norvégiáig számos ország csodálatos pontjait sikerült elérnem, de még hosszú a sor a bakancslistámon, ahová szeretnék eljutni.

Korábbi előadások: