Kirgizisztán – stoppolás, nomádolás

Előadó: Csonka Gábor (Vándorboy)

Igyekszem idén is különlegesen szép vidékekre elkalauzolni az előadásom hallgatóit. 

Kirgizisztánba stopposként 10 éve jutottam el először, amikor még nem szerepelt az utazók must see bakancslistáján. Azóta egyre népszerűbb célország lett, részben nekem köszönhetően is, hisz többször visszatértem, s mutattam meg másoknak is ezt a különleges Közép-ázsiai országot. Mindenkinek kellemes meglepetés volt, mert változatos tájak, ismerős ismeretlen kultúra, ahol a félnomád legeltető világ egybefolyik a posztszovjet hangulattal. Járunk üzbég területeken is, látunk ott klasszikus minareteket is.

Az előadásomban szeretnék kedvet csinálni azoknak akik akár velem, akár függetlenül, stopposként vagy hátizsákosan vágnának bele felfedezni az országot. Ehhez kaptok praktikus információkat is, térképekkel, s hasznos tanácsokkal, hogy akár egyedül, stoppal is belevágj.

Elmesélem kalandjaimat hogyan töltöttem 24 órát 4 ezer méteren a senki földjét a határon, mert nem engedtek be az országba. 

Kicsit felvillantom az érkezésem előtti oshi konfliktus véres konfliktusát.
Bevezetlek a kirgiz gasztróba és a kumisz világába.
Eljuthatsz velem igazán járatlan utakra, ahol napi 4 kocsi jár, az is lerobban útközben a semmiben.
Mászunk négyezres hegyeket, látunk tengerszemeket, barangolunk völgyekben, kanyonokban, erdőkben, látunk különleges nomád sírokat, elmegyünk Issyk –kul tavához csobbanni, ahol sziklarajzok is vannak. 

Tudtad, hogy van Holt tenger Kirgizisztánban? Tudtad, hogy a környék legdemokratikusabb országa, akikhez először lehetett vízum nélkül menni. Tudtad, hogy idéntől lesz közvetlen járat is Bishkekbe?

Fogunk lovagolni, termálfürdőben lazulni a nagy túrák után, szóval kimerítő képet kapsz erről a hegyi országról. 

Tarts velem vasárnap délután a Járatlan Utakon Fesztiválon is.