Nagy Péter

Keresztül – kasul Dél-kelet Ázsián

Nagy Péter vagyok, útlevelem szerint 38 éves. Életemben az utazás köti össze a munkát, szabadidőt és az alkotást: idegenvezetőként dolgozom, haverokkal járom a világot és utazásokról, emberekről szóló könyveket írok. Mindenhol jó, de legjobb mindenhol.

A tízéves érettségi találkozónk előtt azt kérték a szervezők, hogy írjuk le pár mondatban, mi történt velünk az előző években. Én ezt írtam (és hálás vagyok, hogy ezt írhattam):
Bejártam 4 földrész 56 országát, végighajóztam Európa folyóin és a Földközi-tengeren, 1 évig spanyolt tanultam Barcelonában, végignéztem egy bikaviadalt, kávéztam Gibraltárban, buliztam Ibizán, szélfürdőztem Andorrában, sétáltam a velencei karneválon, lementem egy piramisba, szamaragoltam Santorinin, hajókáztam a Boszporuszon, strandoltam Libanonban, integettem az Empire State Building tetejéről, sétáltam Notting Hillben, megnéztem egy musicalt a Broadway-n, kosárszánoztam Madeirán, adományoztam egy padot egy kenyai iskolának, szafaridzsippel száguldoztam a szavannán, túráztam a maláj dzsungelben, megmásztam Angkor romjait, búvárkodtam cápákkal, sodródtam a csíkszemű tömegben a kínai holdújév ünnepén Szingapúrban. Megsimogattam egy tigrist Thaiföldön, láttam Lenint Moszkvában, ittam egy korsó Guinness-t Dublinban, szőlőt ettem szilveszterkor Barcelonában, síeltem Dubaiban, megnéztem helikopterről a Pálma szigetet, végigutaztam a transzszibériai vasúton, percekig ugráltam Európa és Ázsia határán az Ural-hegységben, jurtában laktam a mongol sztyeppén, másfél évig éltem Londonban, ahol részt vettem a királyi esküvőn és az olimpia megnyitó ünnepségén, csigát árultam a marrakeshi piacon, búvárkodtam Hondurasban, lovaskocsival fedeztem fel Belize-t, tequiláztam Mexikóban, megmásztam a Vezúvot, jachtot vezettem Capri szigeténél, hóesésben keresgéltem Andersen meséit Dániában, kacsát ettem Hongkongban, kaszinóztam Las Vegasban,végigvezettem a 66-os úton, hajón ringatózva végigbeszélgettem egy éjszakát a Halong-öböl vizén, részt vettem divatbemutatón Saigonban, bicikliztem a vietnami rizsföldek között. Borozgattam Toscanában, megmásztam a Kínai Nagy Falat, motorral száguldoztam keresztül-kasul Bali szigetén, és túléltem a trópusi lázat.
Utazásos cikkeket írtam egy londoni magazinnak, és megvalósítottam eddigi életem legnagyobb álmát: író lettem. Első könyvem Kiúton címmel jelent meg és elgondolkodtató emberi történetekről szól. Második könyvem már az utazásra koncentrál, ez a címéből is látszik: Mindenhol jó, de legjobb mindenhol.

Sokan kérdezték tőlem, hogy melyik a kedvenc helyem a világban. Nehéz megmondani, de ha mégis választani kell, akkor Dél-kelet Ázsiát mondanám. Erről szeretnék most mesélni nektek. Gyertek velem Kambodzsába, Indonéziába, túrázzunk a maláj dzsungelben, ismerjük meg Vietnámot, Szingapúrt és Thaiföldet.
Link a könyvemhez:

Galéria