Kerekasztal

Külföldi munka, kivándorlás, ösztöndíjak, önkéntesség

Hol, mit, mennyiért, hogyan találd meg?

Világgá mennél, de nem tudod, hogyan tedd? Szeretnél egy másik országban élni, szakmailag fejlődni és bővíteni a saját határaidat? A legjobb helyen jársz most, kifogásoknak itt nincs helye! Diákként megpályázhatsz tanulmányi ösztöndíjakat, pályakezdőként jelentkezhetsz önkéntes programokba, megfelelő munkatapasztalattal pedig szerencsét próbálhatsz a külföldi munkaerőpiacon is. Csupán egy nagy adag kíváncsiság és bátorság kell hozzá, hogy elindulj. Lehetőségek egész tárháza vár rád.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Szijártó Zsófia

Orosztanárként végeztem, jelenleg külgazdasági referensként dolgozom, de a szívem mélyén egy világutazó, a Travel, eat, experience with Sofi blog írója vagyok. A mottóm: Utazz, ízlelj, tapasztalj! Már gimnazistaként alig vártam, hogy nekivágjak a nagyvilágnak. Mivel édesanyám egyedül nevelt engem és az öcsémet, ezért a családomtól különösebb támogatásra nem számíthattam e cél megvalósítására, így kénytelen voltam más lehetőségeket felkutatni. Így töltöttem egy tanulmányi félévet és egy mesterképzést Oroszországban, önkénteskedtem Azerbajdzsánban és Olaszországban, továbbá pár hónap erejéig dolgoztam Ausztriában, valamint Olaszországban is. Számtalan élménnyel és tapasztalattal gazdagodtam!

Youtube

Sztori: Mindenkit szép emlékek fűznek a szünidőkhöz, amelyeket a nagyszülőknél töltött, akik mindig érdekes történeteket meséltek a múltról, isteni süteményeket sütöttek stb. Jó nosztalgiázni, nemde? Sajnos nekem már csak egy nagymamám maradt. De tudjátok milyen szerencsés voltam a 7 hónapos olaszországi önkéntességem alatt, amelyet egy idősek otthonában töltöttem? Ott több, mint 25 szerető nagymama és nagypapa vett körül, a Don Baronio kis öregei.

Szűcs Nóra

Szűcs Nóra vagyok, a külföldön élést tanítom, kutatom, a külföldön élőket támogatom önmaguk újra-megtalálásában, a nehéz helyzetek megoldásában (többek között a karrieridentitásuk átalakításában) immár több, mint 8 éve.

Azt tapasztalom, hogy sokaknak problémát jelent a munkakeresés, a helyi munkahelyi piac gondolkodásának a megismerése vagy épp az ahhoz való alkalmazkodás, ezért hasznos – szerintem – erről a témáról beszélni, a tippeket és a tanácsokat megosztani, illetve a sokféle lehetséges külföldi karrierutat megismerni.

Magamról annyit, hogy több, mint 14 éve érintett meg a külföldön élés szele először. Éltem Svédországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, a köztes időkben Magyarországon, jelenleg pedig több, mint 7 éve Ausztriában tanítom és kutatom a külföldön élés és visszaköltözés lélektanát a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen. 2018-ban szereztem meg a doktori fokozatot Ausztriában, ahol a magyar nők külföldön éléssel kapcsolatos megéléseit kutattam, jelenleg pedig a külföldön élés férfi oldalát vizsgálom.

Ha többet szeretnél megtudni rólam, látogass el a honlapomra, vagy olvass bele a külföldön élő magyar nőkről írt könyvembe (Szárnyak és gyökerek – Külföldi élet – magyar nők szemével), amelyben többek között az én történetemet is megtalálod.

Van egy kép arról bennünk, hogy mit jelent dolgozni, milyen szakmák és karrierutak között választhatunk, hogyan lehet munkát találni és milyen az ideális munka-élet egyensúly. És az egész borul, amikor egy másik, másképpen gondolkodó országba érkezünk. Mit tehetünk ilyenkor? És mit tehetünk akkor, amikor a magyarországi mentalitással kitalált karrierpályára külföldön nincs lehetőség? Hogyan fordíthatjuk az előnyünkre ezt az új helyzetet? Magyarul: kérdések és válaszok a külföldi munka viszontagságairól. 🙂

Sztori: Amikor jó pár évvel ezelőtt megkezdtem az egyetemi tanulmányaimat az Egyesült Királyságban, meglepődve hallottam olyan szakmákról és szakirányokról (mint például munkahelyi egészségpszichológus – azóta már Magyarországon is van ilyen 🙂 ), amelyeknek Magyarországon a létezéséről sem tudtam, de ott már nagy hagyománya volt, fontos volt. Ez az élmény nyitotta fel a szememet arra, hogy minden ország munkaerőpiaca más. Bizonyos szakmák kevésbé vagy egyáltalán nincsenek jelen, mások iránt viszont nagyobb kereslet van, mint Magyarországon. Mások tehát a lehetőségeink külföldön és érdemes ezeknek utánanézni, megismerni őket.