Kerekasztal

Miért a Balkán?

Barangolás a Balkán különleges térségeiben

Miért a Balkán? Azért, mert közel is van és nagyon messze, valamint véleményünk szerint a világ egyik legizgalmasabb, legsokszínűbb, legváltozatosabb, legkülönlegesebb és az is biztos, hogy ősi törvényei miatt a világ legvendégszeretőbb régiója.
Történetek, hangulatok, különlegességek, furcsaságok és ízélmények a teljes Balkánról.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Fekete Mihály

1969-ben voltam először Jugoszláviában autóstoppal. Ahol először kiszálltam, Prisatina volt. Azóta is ezek az elzárt vidékek érdekelnek mint Macedónia, Montenegró, Albánia, Szerbia, Bosznia. Vagy negyvenszer jártam itt az elmúlt 50 évben. Mit ne mondjak, sokat változott itt minden!

A terület sokkal összetettebb, érdekesebb annál, hogysem egyszerre több ország bejárását is tervezzük. Ne a kilométer legyen sok, hanem az élmény.

Beszélek majd a térség történelméről, az emberek mentalitásáról, Jugoszlávia felbomlásáról, a mai helyzetről, valamint érdekes megtekintenivalókról a fő turistahelyeken kívül.

Huszty Zoltán és Somogyi Krisztina

Miért a Balkán?! – Kalandozás a Balkán különleges térségeiben, történetek, hangulatok, ízek, élmények a Balkánról.

Huszty Zoltán és Somogyi Krisztina az Experince Balkan alapítói két évtizede járják a Balkán eldugott térségeit. Az EXPERIENCE BALKAN egy nemzetközi, Balkánt szerető baráti társaság és civil szervezet, melynek célja elsősorban a balkáni országokban élő népek, nemzetiségek kultúrájának megismerése, terjesztése, kulturális örökségünk megóvása, védelme. Az egyesület és tagjai több, mint másfél évtizede járják a Balkánt, annak különleges térségeit és szerveznek kirándulásokat, alternatív turisztikai és interkulturális programokat, nemzetiségi sétákat, felfedező túrákat. További cél a balkáni népek kultúrájának megismerése, a kisebbségi kultúrák ápolása, a népek közötti barátságok és a nemzetközi kapcsolatok erősítése.

Külföldi programjaink során gyakran találkozunk a szórványban élő magyarsággal is, így pl. Koszovóban, Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában stb. A Balkánon kívül rendkívül népszerűek magyarországi interkulturális programjaink, balkáni-nemzetiségi sétáink. Szerveztünk már görög-macedón sétát Beloianniszban és Szegeden; szerb sétát Ráckevén, Lóréven, Szentendrén, Pomázon, Deszken; rác sétát Tökölön, Dusnokon, Érden, Ercsiben; bunyevác sétát Katymáron, Tavankúton stb.

E-mail: balkan.calling@gmail.com
Facebook

Sztori:  Különleges történetünk rengeteg van, főleg a vendégszeretetről és a balkáni népek barátságáról. Legjobb példáink, amikor a vallási törvényeket felülírja a vendégszeretet. Utazásaink során a Balkánon sokszor előfordult, hogy a helyi emberek akkor vendégeltek meg minket, amikor a vallásuk szerint még ételhez sem érhetnek.

Kovács Tamás

Közel s mégis távol = fizikailag viszonylag közel van hozzánk, mégis nagy kulturális különbségeket lehet felfedezni a Balkánon. Tíz évvel ezelőtt, amikor elkezdtem szervezni a nyugat-európai bringatúráimat, többen mondták, hogy hagyjam a nyugatot, tekerjek keletre vagy a Balkánra. 2011-ben aztán egy be nem tervezett útvonal módosítással belekóstoltam, s megértettem.

2011-ben az első nagyobb kerékpártúrám alkalmával Olaszországban összefutottam két erdélyi sráccal, akik épp egész Európát tekerték körbe (én csak a felét). Kitaláltuk, hogy az olasz csizma keleti partja helyett a Balkán tengerparton tekerjünk haza. Kotor olyan meghatározó élmény volt, hogy elhatároztam: oda egyszer majd elviszem a barátnőmet. Na, kicsit késtem, mert már “csak” a feleségemet vittem oda kerékpáros nászútra.

Sztori: A montenegrói kerékpáros nászutunk felénél járhattunk, s ugyan nem volt tervben, mégiscsak Podgorica felé vettük az irányt. Nem gondoltuk, hogy még aznap elérjük a fővárost, így a város peremén elbizonytalanodtunk, hol is vagyunk valójában. Rögvest meg is kérdeztünk egy arra tekerő fiatalembert, aki kicsit értetlen tekintettel egy félig kielégítő választ adott: MONTENEGRO.

Szijártó Zsófia

Ha egy olyan európai úticélt keresel, amely az ár-érték arányt tekintve a legkedvezőbb, akkor ne is kutass tovább, mi megtaláltuk Neked! A Balkán országai pont ilyen kondíciókkal bírnak: meseszép, autentikus tájak, finom ételek és italok, sokszínű kultúra, vendégszerető és kedves emberek, alacsony árak, hegyek, tavak, tenger… Mi kellhet még? Itt biztosan megtalálja mindenki a számítását!

Orosztanárként végeztem, jelenleg külgazdasági referensként dolgozom, de a szívem mélyén egy világutazó s a Travel, eat, experience with Sofi blog írója vagyok. A mottóm: Utazz, ízlelj, tapasztalj! Az életem sok mérföldköve kapcsolódik a Balkánhoz: gyerekként az első külföldi utam Horvátországba, az első repülős utazásom Görögországba vezetett, az első határon átívelő szerelem pedig Törökországba hívott. Tehát párszor már volt alkalmam a Balkánra látogatni, ám igazából 3 éve lettem a térség szerelmese. A legtöbb időt Törökországban töltöttem, ahol a párom révén sikerült belelátnom a törökök hétköznapjaiba is. A másik három országhoz pedig a pénztárcabarát helyek és közeli desztinációk keresztmetszetét fürkészve jutottam el. Bár nem ismerem még teljesen e térséget, szeretném bebizonyítani, hogy a Balkán már nem “Európa puskaporos hordója”, hanem kontinensünk eklektikus ékszerdobozkája!