Kerekasztal

Amerikák: a latinoktól az eszkimókig

Minden, ami Latin-Amerika
Spórolás és túlélés Közép-Amerikában

Ezen a beszélgetésen szinte egész Latin-Amerika terítékre kerülhet, mivel olyan csapattal találkozhatsz, akik együtt szinte minden országról tudnak mesélni. Érdekel, hogy milyen lehet rövidebb vagy kifejezetten hosszú időt tölteni itt? Kell-e beszélni spanyolul? S mégis, mibe fog ez kerülni? Gyere el, és választ kaphatsz a kérdéseidre!
Spórolás és túlélés Közép-Amerikában, avagy hogyan utazz kevés pénzből biztonságosan, ha több időd van, mint pénzed. Hogyan boldogulj, ha rövid utat szervezel. De leginkább: tanulj egy kicsit spanyolul, amigo!
Vigyázz, mert Latin-Amerika rabul ejt!

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Mátai András

Jó pár évvel ezelőtt felmondtam fix állásomat, elköszöntem az itthoniaktól és egy hátizsákkal elindultam, hogy egy évig Kolumbia fővárosában, Bogotában éljek. Az egy év alatt elkezdtem egyre jobban megismerni az országot, a kultúráját és azokat a fantasztikus embereket, akik egyébként nem csak, hogy a világ legboldogabb embereinek vallják magukat, de tényleg azok is. Egy év után aztán megtörtént az, ami Kolumbiában a legnagyobb veszély. Teljesen elvarázsolt, magával ragadott és már nem engedett. Akkor nem is tudtam tőle elszakadni és maradnom kellett. Így lett az egy évből két és fél év és egy életre szóló kötődés. Kolumbia a mai napig a szívemben él és marad is örökké, mint hazám után örökös második otthonom.

Sztori: Latin-Amerika közlekedés: a buszsofőr, aki a legnagyobb forgalomban cikázott ide-oda a sávok között, szedte fel, rakta le az utasokat, miközben a kormánykerékre terített újságpapíron rejtvényt fejtett.

Molnár Kitti és Lengyel Dániel

Az életünk az utazás, eddig 75 országban jártunk közösen, de külön-külön is sokat utaztunk. Leginkább az egy-két hetes hátizsákos városnézős utazások állnak hozzánk közel, de éltünk is már külföldön hosszabb ideig. Az utakat mindig magunknak szervezzük, igyekszünk a rendelkezésre álló rövid idő alatt a legmélyebben megismerni az adott ország kultúráját és megtekinteni a legfontosabb nevezetességeket.

Sztori: Több alkalommal is jártunk már Latin-Amerikában, most egy kéthetes utazásunk tapasztalatait szeretnénk megosztani, melynek során Brazíliát, Paraguayt, Argentínát és Uruguayt fedeztük fel.

Nagy Endre

2005 óta utazom Latin-Amerikában, az elmúlt 14 évből nettó 8-9 évet töltöttem a kontinensen hátizsákos turistaként. Legérdekesebbnek az indián közösségeket tartom, hiszen rajtuk keresztül betekintést nyerhetünk a kontinens múltjába és megértjük a jelenlegi társadalmi struktúrákat. Ha utazom, hátizsákos módon teszem: stoppolok, sátrazom, függőágyazom. A hosteleket és turistacsapdákat az elmúlt években kerültem, mert az országok valós arca érdekel.
Sztori: Beülni egy félkarú, részeg taxisofőr mellé Venezuelában, aki 150-nel hajt egy 40 éves Dodge-ot, majd ráunva az egyik nótára úgy dönt, hogy inkább csatornát vált az egyetlen meglévő kezével, felbecsülhetetlen élmény. Ahogyan az is, amikor az ember asháninka asszonyokkal együtt köpködi a megrágott édes krumplit a mazatóba, aminek erjedt levét később a törzs tagjaival együtt fogyasztod el.

Ruszcsák Anita

Egy éve indultam latin-amerikai felfedező körutamra. Északról délre, délről északra bejártam Mexikót, Guatemalát, El Salvadort, és Kolumbiát is jól ismerem. Az utam során önkénteskedem, stoppolok, igyekszem Latin-Amerikát a helyiek szemén keresztül megismerni, az ottani emberek élettörténeteit, különböző gondolkodásmódját, s egyéb érdekességeket pedig a magyar-angol nyelvű Facebook oldalamon osztom meg és a blogomon angolul.