Kalandozások Dél-Kínában

Előadó: Takács Bálint (Axess Adventures)

Előadásom során Dél-Kínai élményeimről szeretnék beszélni. Mivel az elmúlt 10 évben Kínában éltem, ezért talán egy kicsit másképp fedeztem fel ezt a különleges tájat, mint sok más turista. Egy magam által épített öreg Beijing Jeep-pel, tetősátorral és egy crosszmotorral a csomagtartón jártam Dél-Kínát több pontján, ahol többnyire kiskutyám is velem tartott.

Nagyon sokan kérdezik, hogy “milyen Kína”, és bár akármilyen országról nehéz lenne hirtelen elmondani, hogy milyen, Kínáról talán még nehezebb. 10 év Kínában tartózkodás után magam sem tudom, hogy milyen, hiszen minden igaz rá, és annak az ellentéte is. Modern, és régi. Tiszta, és koszos. Gazdag, és szegény. És pont ez az, amit szeretek, és ennyi idő után is képes meglepni.

Shenzhen, amit 10 évig az otthonomnak nevezhettem és a mai napig annak tartok, egy 15-18 milliós nagyváros Dél-Kínában. Kína egyik legmodernebb városa, egy igazán különleges hely, hiszen itt kezdődött meg a kínai gazdasági csoda a 80-as évek elején, amikor a várost szabadkereskedelmi zónává nyilvánították és egy kis halászfaluból pár év alatt egy hatalmas metropoliszá lett.

Shenzhenben mindenki „migráns“, gyakorlatilag egy kínai belső „multi kulti“. Szeretem a várost, azonban minden szabad időmet igyekeztem a természetben tölteni.

2015-ben vásároltam egy Beijing Jeep nevű rozsdaboglyát, amit az évek során egy expedíciós mobillá építgettem. A Covid járvány idején szó szerint “elmenekültem” a városból a Guangxi tartományban lévő Yangshuoba, ahol egy Kungfu iskolában laktam és igyekeztem elkerülni a feltűnést (és a karantént) ☺. Másfél hónapot töltöttem itt a kiskutyámmal és ez idő alatt rengeteg új élménnyel gazdagodtam és új barátokat ismertem meg. Mivel Yangshuo egy kicsit “hippi” hely, érdekes karakterekbe botlik az ember.

Röviddel ezután Kína legdélebbi, trópusi szigetére, Hainanra mentem, ahol szintén másfél hónapot töltöttem. Fel labb­al már Délkelet-Ázsia gyönyörű természettel és érdekes kultúrával, valamint a kibontakozóban lévő helyi szörf kultúra szintén érdekes karaktereket vonz a szigetre.

Ezekről az utazásaimról szeretnék nektek beszélni, egy sajátos, magyar, de mégis helyi szemszögből.